Heiligverklaring pausen gesponsord door banken, oliereus en Nestlé

vaticaanOnder het oog van vele honderdduizenden heeft paus Franciscus afgelopen zondag de pausen Johannes XXIII en Johannes Paulus II in het Vaticaan heilig verklaard. Met de twee heiligverklaringen komt het aantal heilige pausen uit de 20e eeuw op drie. Nooit eerder werden twee overleden pausen tegelijkertijd heilig verklaard en nooit eerder waren bij zo’n ceremonie twee pausen aanwezig.

 

De Pool Johannes Paulus II bestuurde de kerk van oktober 1978 tot zijn dood in april 2005. Nog nooit is een paus zo snel heilig geworden. Johannes XXIII, die als Angelo Roncalli op 25 november 1881 in Sotto il Monte in het noorden van Italië was geboren, werd in oktober 1958 tot paus gekozen.

Paus Franciscus trok pas geleden nog ongewoon hard van leer tegen de ‘tirannie’ van het kapitalisme en de ‘verering van geld’, maar toch werd de heiligverklaring van de twee pausen gesponsord door grote corporaties.

Op de lijst van sponsors vinden we onder meer een olie- en gasreus, verschillende banken en de Zwitserse voedselreus Nestlé. Er staan voornamelijk Italiaanse bedrijven op de lijst, waaronder energiebedrijven Eni en Enel, bankbedrijf Intesa SanPaolo en spoorwegbedrijf Ferrovie Italiane.

Ironisch genoeg opende paus Franciscus zes maanden geleden nog de aanval op het economische systeem, als onderdeel van zijn campagne om meer aandacht te vragen voor de armen. Sommigen betichtten de paus ervan er een marxistische agenda op na te houden, waarna de paus zich gedwongen zag de conservatieve critici gerust te stellen dat hij zich niet probeerde te mengen in politieke discussies.

De Rooms-katholieke Kerk is allesbehalve arm. De Vaticaanse Bank beheert naast 33.000 rekeningen van parochies en priesters een vermogen van liefst 5,7 miljard euro, maar de Heilige Stoel – het bestuursorgaan van de kerk – boekte in 2011 een verlies van 13,2 miljoen euro. De aanwezigheid van de sponsors kan mogelijk worden verklaard door de precaire financiële situatie van Rome. De stad stevent af op een begrotingstekort van 840 miljoen euro en werd afgelopen februari niet uitgekocht door de centrale overheid.

Nestlé is de grootste bron- en mineraalwaterproducent ter wereld. Het bedrijf is eigenaar van bekende mineraalwatermerken als Vittel, Perrier en San Pellegrino. De bestuursvoorzitter van Nestlé, Peter Brabeck, raakte vorig jaar in opspraak omdat hij gezegd had dat water geen fundamenteel recht is voor mensen. Water heeft waarde, dus verbindt Nestlé er een prijs aan, aldus Brabeck. Hij vindt dat water het beste geprivatiseerd kan worden.

[CNBC]

Top