Heeft het leven zin?

kleuren vlinderNieuwsbrief Judith Krasznai

 

 

Wanneer voelde jij je de laatste dagen op het pad van je doel? Veel mensen bevriezen als je die vraag stelt. Wat heb ik de afgelopen dagen gedaan? Wat is er allemaal gebeurd? Het is voorbijgevlogen. Ik weet niet meer wat ik maandag deed. Onze leefstijl is hyperactief, druk.

Wanneer voelde je echt leven de afgelopen dagen? Heeft het leven een doel? Ons doel kan alleen maar zijn waar wij zijn, je moet het herkennen. Volgens mij ligt het in de rode draad in je leven. Als je vol vertrouwen “ja” zegt tegen het mysterie van het leven dan vindt het doel je en leidt het je.

William Stafford schreef er een gedicht over:

There’s a thread you follow. It goes among
things that change. But it doesn’t change.
People wonder about what you are pursuing.
You have to explain about the thread.
But it is hard for others to see.
While you hold it you can’t get lost.
Tragedies happen; people get hurt
or die; and you suffer and get old.
Nothing you do can stop time’s unfolding.
You don’t ever let go of the thread.

Ik moet dan direct denken aan William Blake. Want je rode draad, in het gedicht de gouden draad (hoe mooi) is jouw pure energie, is de code die jou en de waarheid samenbrengt.

“Ik geef je het eind van een gouden draad;

Rol die op tot in een bol,

En hij brengt je naar de hemelpoort.”

Waarom is het zo belangrijk om een doel te hebben in ons leven? We willen een doel hebben, omdat we dit leven dat we leven niet alleen willen doen. We willen de af-gescheidenheid niet meer voelen, die we allemaal wel eens voelen; onze pijn, onze angst, onze nachtmerries in ons leven. Het doel helpt ons tegen de wond van het leven in af-gescheidenheid, van alle terreur en oorlog en verdriet in de wereld. Want iedere keer als je iets zinvols doet of wenst dan weet je dat je tot een groter geheel behoort. De vreugde van een hoger zinvol.

Dat hangt samen met het doel, mijn doel, het doel van de mensheid; we zijn hier met 8 miljard mensen op deze planeet, waarom zijn we hier?  Wat is ons gedeeld/gemeenschappelijk doel, want dan snap ik mijn doel misschien beter als ik me verbind met elke levensvorm die ooit geweest is of zal zijn.

Kijk eens naar een bijenkolonie. Bijen zijn inspirerend. Het doel van een bij is het ondersteunen van de kolonie en werken voor de koningin. Het gedeelde doel is dat iedere bij bijdraagt aan het ondersteunen van de kolonie, van het vullen van een bijenkorf. Hun universele doel is dat ze bloemen bevruchten met het stuifmeel op hun lichaam en daarmee de planeet bestuiven en de natuur voorzien van iets heel moois.

Stel je voor dat wij ons leven veel meer zouden bekijken vanuit deze bijenlevenshouding. Als we ons doel zo zouden bekijken en ons zouden verbinden met iets veel groters dan ons eigen belang.

Weer een vraag; wanneer voelde jij het levendigst de laatste dagen? Ik wil dat je direct antwoordt wat in je opkomt. Op school leerde ik niks van levendigheid, onze kinderen helaas ook nog steeds niet en van energie leerde ik pas later. Alive-ness, levendigheid is het meest betrouwbare teken dat je op het pad zit van je leven en je doel in het leven. De dingen die je echt levendig, wakker en blij maken die moet je het meeste vertrouwen. Je hoeft niet (altijd) te weten waarom je daar zo blij van wordt, vertrouw er gewoon op. En let ook heel goed op als je moe wordt, leeggezogen en niet levendig.

Het najagen van je geluk is de grootste oorzaak van ongeluk, maar je vreugde mag en moet je wel volgen. Beeld je nu dertig seconden lang in dat je de rest van je leven het geluk gaat zoeken. Neem maar even de tijd, visualiseer het maar. Jij de rest van je leven op zoek naar geluk. Wat voel je in je hart, je hoofd, je lichaam? De meeste mensen vinden dit dertig erg lange seconden, pijnlijk lang en niet prettig. Maar als je rest van je leven mag spenderen aan vreugde, jezelf toestemming geven om vreugdevol te zijn, wauw. Voel je het verschil? Innerlijk en niet van buiten. Maar onze samenleving zit anders in elkaar. Bijna alle kinderen leren hun vreugde aan te passen in een gezin, in een familie. Vreugde wordt weggestopt om erbij te horen, we waren te wild, te onbeleefd, te alles. Door alle regels zijn veel mensen hun vreugde kwijtgeraakt en gaan we ons hele leven op zoek naar geluk. Vreugde is een geluk zonder reden, vreugde is je kompas, reist je hele leven met je mee. Je wordt ermee geboren en de doel of de zin van het leven is weer contact maken met je vreugde. Vreugde zal niet altijd je rekeningen betalen, maar je zult je wel levend voelen, want de gouden draad trekt aan je, inspireert je. Vreugde is een intelligentie die moreel is, die je altijd steunt om bij te dragen aan het groter geheel. Te veel mensen hebben hun vreugde opgegeven voor familie, werk, relaties. Ons doel is om vreugde weer toe te laten in ons leven, soms moet je diepgaan, voordat je kunt openbreken.

Als je de zin wil vinden moet je je wond vinden. Er is geen bewustwording zonder pijn volgens Carl Jung. Je kunt je doel vinden via vreugde en pijn, er is immers geen licht zonder schaduw. Elke wond heeft een heilig doel. Er is een perfectie in het design van de mens dat we allemaal ergens gewond zijn geraakt. De af-gescheidenheid is onze grootste collectieve wond. Als we die wond met minder angst, schaamte en pijn zouden bekijken dan zou er geen racisme of wat voor een soort -ismen meer zijn die ons scheiden. Als we in ons hart, ziel en geest zouden voelen dat we samen horen en verbonden zijn en ten diepste allemaal hetzelfde wensen voor dit leven dan zouden we de grootste wond van af- gescheidenheid overwinnen die zoveel pijn veroorzaakt in deze wereld.  

Nog een vraag. Door wie of wat word jij geïnspireerd? We hebben eindeloze mogelijkheden binnen social media, heel veel televisiekanalen, betaal tv, noem maar op. Ons leven is hyperactief en druk en vaak missen we wat. Wat missen we? Onszelf. Als ik geïnspireerd ben dan voel ik me levendig. Een groot deel van onze samenleving is gebaseerd op entertainment en niet op inspiratie. Het sust ons langzaam in slaap, verveelt ons. We moeten juist geïnspireerd raken om ons te verbinden met iets groters dan ons zelf. Dat geld ook voor succes. Succes is gedefinieerd door de samenleving, misschien door je familie, maar het gaat erom dat je een visie ontwikkelt om succesvol te zijn in wat je doet.

De Dalai Lama zei: “ Our planet does not need more successful people. The planet desperate needs peacekeepers, healers, story tellers and lovers of all kind.”  

Maak je eigen formule of definitie van succes. Eén die gelinkt is aan dienen. Je doel is een gedeeld doel. Wat is jouw contributie, wat draag jij bij? Aan welk gesprek in de wereld (wat nu actueel is) wil jij bijdragen? Je hoeft geen grote rol te spelen, maar een liefdevolle. Daar hoort iets bij. Wat is jouw gift? De Engelsen noemen het soulgift, wij hebben in het Nederlands de ziel ergens losgekoppeld van je giften en talenten die jij hebt, die jou uniek maken.

Je doel in het leven is liefhebben, je bent hier om gewoon de beste persoon te zijn die je kunt zijn. Je bent al heel en uniek met je setje giften en talenten. Het doel is ook een gemeenschappelijk doel; een verandering teweegbrengen van angst naar liefde. Dat doen we het beste door te erkennen dat IEDEREEN een stem van liefde heeft. Liefde is het allerbelangrijkste. We zijn hier niet om de wereld te veranderen, dat doen we al eeuwen. We zijn hier om bereid te zijn de wereld lief te hebben. En dan volgt het doel, de vreugde, de inspiratie, het succes vanzelf.

Ik wens jou en je dierbaren een inspirerend en liefdevol 2024.

Liefs Judith.

                                        Als toetje: een kleine lijst van mensen of dingen die mij de laatste vier weken hebben geïnspireerd:

Tim Ballard en zijn strijd tegen kindermisbruik en kinderhandel

Kader Abdollah, voor alweer een magisch goed boek

De kwantumfysica en bewustzijn uitgelegd door filsoof Bernardo Kastrup

Robert Holden “Houd van mij’

Gabor Mathé ’’De mythe van normaal”

The rubber hand experience over brein en pijn, You tube

Podcast van De correspondent over de haven van Rotterdam

Popgroep Son Mieux “Multicolor en Tonight”

De cello sonatas van Beethoven

Rembert Dodoens en zijn Cruydeboeck

Mijn gezin, familie en vrienden.

Top