Galactose, onmisbaar voor onze gezondheid

galactoseGalactose is een eenvoudige suiker, die echter van groot belang is voor het menselijk lichaam, zelfs meer dan een “gewone” suiker, glucose.

 

Galactose komt van dezelfde familie als sacharose, fructose en lactose.

 

 

Galactose is in melk en wei te vinden, en kan zelfs door het menselijk lichaam worden aangemaakt: zo krijgen babies via borstvoeding het galactose binnen die nodig is voor hun ontwikkeling in het moedermelk.

Galactose draagt ​​direct bij tot vitale informatie- en celcommunicatieprocessen in het lichaam. Het functioneert ook als een fundamentele en structurele stof voor cellen, celwanden, en de intracellulaire matrix. Het draagt bij aan celcommunicatie omdat contactpunten op cellen uit galactose gemaakt zijn.

Galactose kan verkregen worden uit een eiwitvrije destillaat van wei en lactose.

Hoge doseringen van galactose kunnen een laxerend effect hebben, behalve dit is het verder absoluut onschadelijk.

Galactose komt in onder andere fenegriek voor

Galactose wordt geproduceerd in twee tot tien gram hoeveelheden (per dag) door het lichaam van alle gezonde mensen. Galactose heeft een eenvoudige structuur en de suiker is een fundamentele bouwsteen van het leven.

Galactose is een essentiele suiker die met name in zuivelproducten te vinden is, waar ook lactose bestaat, evenals in de pectinen in sommige vruchten. Er zijn veel mensen die lactose-intolerant zijn en daarom aan een gebrek aan galactose lijden. Dit van essentieel belang suiker kan echter gemakkelijk verkregen worden uit andere voedingsmiddelen (zie hieronder).

Galactose kan worden omgezet door het lichaam in energie. Eerst moet galactose worden omgezet in glucose door de lever. Het is de bouwsteen van koolhydraatketens geassocieerd met lipiden (glycolipiden) en eiwitten (glycoproteïnen). Zoals alle essentiële suikers, is galactose ook noodzakelijk voor celcommunicatie. Als slechts een van de nodige suikers ontbreekt in de voeding, breekt celcommunicatie af, wat resulteert in ziekte. Afhankelijk van welke suiker ontbreekt wordt bepaalt welke ziektes vormen. We leren steeds meer erover dat deze essentiële suikers van vitaal belang zijn voor veel meer dan alleen een bron van energie.

Galactose Absorptie Galactose wordt geabsorbeerd in het jejunum deel van de darm waar het concurreert met glucose voor transport. Tot op zekere hoogte wordt galactose opgenomen in de mond over de buccale membraan door een andere transport die ook gedeeld wordt met glucose. De darmen beïnvloeden absorptie van galactose, alsmede dat van de andere suikers. Ongeveer 30% van de galactose wordt opgenomen in glycogeen, hoewel de voorkeur substraat glucose is. Een andere 27-47% wordt geoxideerd tot CO2, terwijl de rest wordt gebruikt voor glycoproteïne en glycolipide biosynthese voor voedings-distributie. Het wordt steeds duidelijker dat beide essentiële suikers, Galactose en Mannose, erg belangrijk zijn voor het behoud van een evenwichtige voeding.

Galactose Afscheiding

Galactose wordt uitgescheiden door de nieren, met behulp van een glucose-transporter. Hoewel de uitscheiding niet verandert bij patiënten met diabetes, wordt het wel verminderd bij veroudering. Omdat Galactose voornamelijk gemetaboliseert wordt in de lever, wordt galactose ook gebruikt als een marker voor lever dysfunctie en bloedtoevoer naar de lever. Galactose wordt ook gevonden in de ontlasting van baby’s die borstvoeding krijgen.

Lichaamsuncties van galactose:

In dierstudies bleek het volgende: galactose remt tumorgroei en de verspreiding ervan (metastase), in het bijzonder naar de lever. Daarnaast werden verlaagde Galactose niveaus gevonden in de darm mucinen van colonkanker patiënten, hetgeen suggereert dat de toevoeging van galactose aan de voeding de ziekte voorkomen of omkeren.

Galactose stimuleert de insulinesecretie niet bij de mens. Dat galactose insuline niveaus niet beïnvloed is goed nieuws voor diabetici!

Galactose kan eenvoudig worden omgezet in glucose wanneer dat nodig is voor energie, en kan ook weer worden gevormd uit glucose. Voedingsbronnen van galactose zijn nog steeds belangrijk om een ​​epimerase enzym evenwicht te handhaven. Bijvoorbeeld, wanneer galactose werd aangevuld in het dieet van patiënten met metabole ziekten die werden behandeld met een laag eiwitgehalte en een laag lactose diëten, vertoonden deze patiënten een significante toename van de galactose in zowel de rode als de witte bloedcellen.

Galactose lijkt te helpen bij tal van aandoeningen, waaronder verbetering van de wondgenezing, het verminderen van ontstekingen, en het stimuleren van de opname van calcium.

Galactose niveaus zijn meestal lager bij mensen met artritis en bij mensen met Lupus, wat suggereert dat deze suiker is van vitaal belang voor het voorkomen of verhelpen van deze aandoeningen.

Galactose wordt op grote schaal verspreid door het hele lichaam, inclusief de hersenen. Studies geven ook aan dat de suiker lange-termijn geheugen vorming teweegbrengt. Galactose is een ander essentieel suiker geconcentreerd in de testikels, wat inhoudt dat deze suiker van vitaal belang is bij de voortplanting, omdat het lijkt te helpen bij de vorming van zaadcellen.

In de proximale en distale buisjes van de nier is galactose uiteraard belangrijk voor een goede nierfunctie.

Galatose is ook aanwezig in de darmen mucinen die de absorptie van cholesterol te remmen.

Omdat galactose te vinden is in immunoglobulinen en macrofagen, lijkt het een primaire rol te spelen in het immuunsysteem, vooral die van reumatoïde artritis. Bij deze patiënten, waren de bloedspiegels van galactose sterk verminderd en hoe minder galactose er beschikbaar was, des te ernstiger was de ziekte.

Tot overmaat van ramp, een gebrek aan Galactose blijkt een ​​kettingreactie op gang te zetten met betrekking tot andere essentiële suikers. Een Galactose tekortkoming kan ook tot verminderde hoeveelheden glucosamine leiden. Glucosamine bindt zich op zijn beurt aan Mannose eiwitten. Dit resulteert in het begin van het ontstekingsproces.

Galactose niveaus worden ook veranderd bij andere ziekten, vooral bij ernstig zieke. Niveaus van deze suiker worden aanzienlijk verminderd in de bovenste luchtwegen epitheelcellen. Dit is belangrijk omdat deze patiënten meer vatbaar worden voor opportunistische pathogenen, met name longontsteking of bronchitis.

Galactose in het dieet is ook belangrijk bij het handhaven van de normale bacteriële flora in de darmen. Langdurig gebruik van Galactose blijkt het aantal bifidobacteriën te verhogen en andere gunstige bacteriën in de darm te stimuleren. Het versterken van een gezonde darmflora versterkt niet alleen de spijsvertering, maar ook het immuunsysteem.

Wetenschappers zijn nu aandacht gaan besteden aan een verband tussen de galactose tekort en MS (multiple sclerose). Deze aandoening is al gekoppeld aan een tekort aan een andere essentiële suiker, xylose.

Supplementen van alle acht essentiële suikers kan helpen bij de wederopbouw van het immuunsysteem.

De veiligheid van galactose

Er lijken geen bijwerkingen te zijn bij het gebruik van aanvullende galactose supplementen, tenzij men galactose-intolerant is, maar dit is een uiterst zeldzame aandoening.

Om voorzichtig te zijn, is het verstandig alleen galactose aan te vullen bij volwassen mensen. Er zijn enkele ongewenste bijwerkingen geweest bij baby’s met een laag geboortegewicht die voorafgaand aan de 37 weken zwangerschap zijn geboren. Het bleek dat deze kinderen wat moeite hadden met het absorberen van galactose. Onderzoekers hebben dit toegeschreven aan de onvolwassen leverfunctie van de kinderen.

Op basis van onderzoek, wordt aangeraden zo veel als 50 gram galactose per dag te consumeren voor gezonde volwassenen van rond de 70 kilo. Dit kan als een veilige dosis worden beschouwd. Het is echter aan te raden veel minder in te nemen, aangezien het meeste wordt uitgescheiden binnen 8 uur, moet de toediening ten minste twee keer per dag uitgevoerd worden om de galactose in het bloed op peil te houden.

Bron: http://www.galactose.nl/

Te bestellen bij: http://webshop.eifelsan.com

 

 

Top