Dit kun je allemaal doen met baking soda

baking sodaBaking soda in huis gebruiken - Het internet staat er vol mee. Maar welke tips met baking soda werken nou eigenlijk écht? Stofzuigerzen zet ze voor je op een rij!

Baking soda is een veel gehoord product. Maar wat is het nou eigenlijk? Dit witte poeder wordt voornamelijk gebruikt als rijsmiddel in baksels in de keuken. Het baking soda bindt zuren aan elkaar, waardoor er een chemische reactie ontstaat.

Een ander woord voor baking soda is zuiveringszout. Je kunt het ook in en rondom het huis gebruiken. Daarnaast is baking soda ook nog een stuk goedkoper dan dure (kant-en-klare) schoonmaakmiddelen. Baking soda kun je bij sommige drogisterijen kopen en bij de toko hebben ze het gegarandeerd. Ook online zijn verschillende merken baking soda te verkrijgen.

  1. Het beste middel tegen vlekken is baking soda. En ook nog eens veel goedkoper dan dure vlekverwijderaars. Maak een pasta van twee eetlepels baking soda en een paar druppels water, tot je een consistentie krijgt die lijkt op een pasta. Smeer de pasta op de vlek en laat dit even goed intrekken. Vervolgens stop je het kledingstuk met de vlek in de wasmachine en je staat versteld van het resultaat!
  2. Een verstopte gootsteen is een veelvoorkomend probleem, vooral in huizen waar veel mensen leven. Ook in deze situatie is baking soda heel bruikbaar! Doe wekelijks drie à vier eetlepels baking soda in de gootsteen en spoel dit goed door met heet water. Voorkomen is beter dan genezen!
  3. Ook op de vloer is baking soda een ware held. Neem een half kopje van het witte poeder met een emmer heet water en neem hiermee de vloer af. Reinig de vloer na met wat water en jouw woonkamer ziet er weer spik en span uit.
  4. Niet alleen in huis, ook in de tuin is baking soda een handig middel om bij de hand te hebben. Vooral als je veel last van mieren hebt. Strooi wat baking soda op de plekken waar deze beestjes vaak komen en met verloop van tijd zijn alle mieren verdwenen.
  5. Hoewel het nog niet zover is, de decembermaand komt angstaanjagend dichtbij en zo ook de feestdagen. Hier alvast een tip: baking soda is hartstikke handig om je zilveren bestek mee schoon te maken. Meng een deel water met drie delen baking soda en poets met een doek het zilverwaar op. Vervolgens goed afspoelen en je zilveren bestek glimt weer als vanouds.
  6. Een matras opfrissen is best wel een klus. Zeker als je niet beschikt over een tuin is het moeilijk om een matras te laten luchten. Laat baking soda daar nou een perfecte oplossing voor zijn! Als het beddengoed in de was zit, strooi je een beetje baking soda over het matras heen, waardoor muffe geurtjes worden geabsorbeerd. Laat dit een paar uur staat en zuig het poeder vervolgens op met de stofzuiger. Simple as that!
  7. Nog een handige manier om baking soda voor het sanitair te gebruiken: strooi een half kopje baking soda in het toilet en giet daar wat schoonmaakazijn over. Laat dit een paar minuten staan en spoel de wc vervolgens goed door. Alle aanslag en vieze geurtjes verdwijnen als sneeuw voor de zon.
  8. Zoals net verteld, helpt baking soda vieze geurtjes weg te nemen door ze te absorberen. Dit werkt ook goed op een plek waar veel eten (en dus geurtjes) samenkomen: in de koelkast. Zet een pakje geopende baking soda achterin de koelkast, hierdoor zullen alle vieze geuren verdwijnen. Vervang het pakje iedere maand voor een frisse lading baking soda. De ‘oude’ baking soda hoef je niet weg te gooien, dit is nog heel geschikt voor het schoonmaken van de afvoer of het toilet.

Top