Bewust omgaan met vlees eten

vegetarischHet meest literaire genie dat ooit geleefd heeft, de toneelschrijver en dichter William Shakespeare schreef het al: “zeg mij wat u eet en ik zeg u wat u bent”.

 

Als men het aantal gevallen van zwaar overgewicht en de voedselpatronen van de meeste mensen in onze maatschappij bekijkt en deze wijze woorden toepast, kan men veel zeggen over de Westerse samenleving. Maar of dat veel goeds is, betwijfel ik.

Gisteren las ik nog in een krant dat uit een Brits onderzoek bleek dat het hebben van een hongergevoel agressief maakt (“Hungry makes Angry”)

Of dat onderzoek waar is, zet ik ook mijn vraagtekens bij. Kijk maar naar spirituele leraren als Mahatma Ghandi of Krishnamurti. Ghandi maakte vaak gebruik van hongerstakingen. Hij heeft in zijn hele leven nooit opgeroepen tot geweld tegen de Britse koloniale overheerser. En Krishnamurti, overtuigd vegetariër en matig eter, predikte als wereldleraar verdraagzaamheid tussen de verschillende geloven en mensen. Krishnamurti heeft daarvoor aan het einde van zijn leven een belangrijke VN-vredesprijs gekregen.

Ikzelf ben sinds ik op de hoogte via de media ben geraakt van het gesjoemel met vlees, overtuigd parttime-vegetarier: ik eet geen enkele vlees(soort) meer, maar consumeer nog wel vis, eieren en melk.

Door aan die manier van eten vast te houden ben ik in vier maanden tijd 9 kilo afgevallen en voel me lekkerder in mijn vel dan nimmer te voor.

Wilfried Genee (jurist, voetbaljournalist en presentator van Voetbal Internationaal) heeft begrepen dat het anders moet. Hij heeft samen met zijn echtgenote een boek geschreven waarin hij pleit voor gezonder voedsel. Ook is hij een actie begonnen om in sportkantines een gezonder aanbod van etenswaren te verkrijgen. Dit heeft zelfs aandacht gekregen van kok en voedselgoeroe Jamie Olivier.

Heus een frikadel of een bal gehakt op zijn tijd kan geen kwaad. Bedenk wel dat de Nederlander gemiddeld veertig kilo vlees per jaar verbruikt en dat er elk jaar in Nederland 200.000 mensen ziek worden door het eten van vlees. Er vallen zelfs doden door vleesconsumptie. Dan is er toch echt iets aan de hand.

Ik wil niet op Marianne Thieme lijken die een einde wil maken aan de Bio-industrie. Dat zal nooit gebeuren. Daar is de vleeslobby richting Den Haag en Brussel te sterk voor. En ik wil zeer zeker niet overkomen als een Dion Graus van de PVV, die dieren klassieke grondrechten wil geven in de Nederlandse Grondwet en zelfs een dier niet meer als rechtsobject (een ding waar je alles mee kunt doen en zelfs dus vernietigen) maar net als de mens als rechtssubject. Oké, dieren hebben bewustzijn. Elk wezen (plant, steen, boom, ster, zee, meer of mier) dat op aarde leeft heeft bewustzijn en verdient het respect van de mens. Maar klassieke grondrechten! Hoe stelt dhr. Graus zich dat voor: hebben dieren dan recht op vrijheid van meningsuiting, vergadering, vereniging of het oprichten van een vakbond? Mogen ze dan ook een zaak bepleiten voor een rechter zoals in de Middeleeuwen het geval was?

Dit lijkt me te onzinnig voor woorden!

Natuurlijk heeft dhr. Graus gelijk dat mensen die dieren mishandelen de neiging hebben geweld toe te passen op andere mensen. En is dus een Dierenpolitie een onontbeerlijke voorziening die dankzij dhr. Graus gekomen is en door vieze politieke spelletjes weer verdwenen is. Gelukkig hebben we nog het dierenalarmnummer!

Ik houd geen pleidooi voor het niet meer eten van vlees maar om bewuster met vlees om te gaan.

De zogenaamde primitieve mensen en vroeger holbewoners gingen en gaan met eerbied om met dieren. Ze houden jachtrituelen en doden niet meer dieren dan ze nodig hebben om te leven.

In tegenstelling tot de zogenaamde westerse, beschaafde en moderne mens die zich nog niet eens de moeite neemt om een kruisje te slaan, laat staan een gebed op te zeggen voordat hij of zij een maaltijd nuttigt.

Ik wil het nog niet eens over hebben dat het houden van vee- en varkensstapels ten koste gaat van het milieu: bossen moeten plaats maken voor weiden waar koeien kunnen grazen. Ik ben namelijk een cultuuroptimist!

Tot besluit roep ik u op: weet wat u in uw mond stopt!

L.L.L.

 

Top