AFVALLEN, HET BESTE DIEET IS GEEN DIEET.

afvallen3Er zijn veel diëten gestoeld op bepaalde voedselcombinatie principes. Eigenlijk is dit ongezond en onzin. GEEN dieet is het  BESTE dieet.

 

 

Afslankconsulenten vertellen dit ook. Het ‘koolhydraten-arm’ dieet, of wat men maar heeft bedacht, werkt niet. De toepassing van goede voedselcombinaties helpen je om af te vallen. Simpel doordat je een betere vertering en stofwisseling krijgt. Bovendien is de inname van calorierijk voedsel dan verruild door meer groente  en fruit . Vermindering van de hoeveelheid voedsel door een betere vertering werkt veel beter als het verlagen van de volledige calorie inname. Bovendien is afslanken is ook meer dan voeding alleen. Je kunt je ook bewust worden wanneer je eet en wat voeding voor je betekent. Dr. KRIS VERBURGH heeft ook de stelling dat anders en beter eten meer effect heeft als “een dieet volgen en sporten”. 

 

AFVALLEN.

Wij waren de afgelopen week, vanwege een feestje, met het hele stel bij de pizzeria. Mijn zus en nicht waren weer op dieet, want dat zijn ze wel vaker. Het is een  dieet waarbij de inname van koolhydraten drastisch wordt  beperkt. Mijn zus  eet eigenlijk weinig vlees, maar bestelde een flinke biefstuk met salade. Mijn nicht zat verlekkerd naar de pizza te kijken, maar nam ook de biefstuk met salade. Ik nam een pizza, want dat vind ik lekker.  Ik zei nog tegen haar :..”.. maar je was toch al hartstikke veel afgevallen.., en nu moeten jullie weer overnieuw beginnen..”  . Het jo-jo effect . En om het gezellig te houden hebben we het verder niet over afvallen en diëten gehad.

LIJNEN MET BELEID.

Als je wilt afvallen met een beter voedselcombinatie beleid, dan doe je dat niet door calorieën te tellen.  Je doet dat door bepaalde combinaties van voeding te herkennen. Afslanken is normaliseren van voedingsgewoonten.Daar wen je je zelf aan, en op eenbepaald moment weet je niet anders. Natuurlijk vervang je dikmakers door gezonde voeding. Omdat de vertering veranderd is de behoefte aan ” veel te veel eten”  en de almaar durende  ”zin in iets lekkers ” voorbij. Zeker is het waar dat koolhydraten flink aanzetten. Maar je hebt ze wel nodig in je hersen- en denkproces. Bovendien houden   zware mensen veel vocht vast door te zout te eten. Door goede combinaties te maken is de zoutinname snel te beperken. En maak er een gewoonte van om licht voedsel als eerste te eten. Het verteert sneller. ( fruit bijvoorbeeld) . En zwaarder verteerbaar voedsel eet je als laatste. Door  fruit na de maaltijd te eten, heb je dit proces omgedraaid. Zetmeel verteert veel moeilijker als fruit.  En vergeet het stress-eten ook niet  !

EEN PAAR TIPS OM EEN PAAR KILO KWIJT TE RAKEN,..

1. SCHRAP HET SNACKEN.  

Wanneer begint het snacken voor je ?

Als je moet wachten ? bijv op de trein?

*Als je langs de FEBO loopt en allemaal kroketjes ziet liggen?

* Als je maag begint te knorren ? Als je een groot schap ziet met allemaal gekleurd eten?

*Als je een winkel vol kleurrijk eten ziet ? Of niet langs een tankstation kunt rijden ?

*Als je de HEMA binnen komt en de worst ruikt ?

*Als je enorme reclame op de straat ziet staan van koffie met gebak ?

* als je prachtige foto’s van eten ziet ?

2. SUIKERS MAKEN DIK ! 

* Maak er een gewoonte van om ALLE FRISDRANK uit je inname patroon te schrappen. ! En of dat frisdrank met of zonder koolzuur is, dat maakt niet uit. Of het nou “gewoon” , “light”  of “zero ” heet, het is allemaal hetzelfde. Neem water of iets zonder suiker/aspartaam of iets anders wat  ”zgn niet dik maakt” . Want dat doet het WEL.

* Schrap de energiedrankjes. Gedeeltelijk vanwege het suikergehalte, maar ze maken je hyperactief en nerveus. Daarom ga je  meer snacken.

Suikers maken dik. * Let op de  pakken “Gezonde Granen bij het ontbijt“. Er zijn veel zgn  ’gezonde ontbijtgranen’ waarbij het aantal suikerklontjes per pak kan oplopen tot 40 !  ( “KELLOG’S COUNTRY STORE ontbijtvlokken”)  . “Gezonde noten, granen, vruchten en honing” staat er op het pakket. Als je het ontbijt op hebt, heb je al bijna 6 suikerklontjes naar binnen gewerkt. Of wat dacht je van een BALANS en AFVAL product. Waar 17 suikerklontjes in een pakje zitten ! ( QUAKER CRUESLI BALANS , luchtig en verantwoord, zonder vet) . ( BRON : GEZONDHEIDSGIDS FEBRUARI 2014.) Pastasaus, vitaminedrank en pindakaas, satesaus etc barst van de suikers.

WAT MOET IK DAN ETEN ? Goede granenproducten op basis van volkorenmeel en weinig gist , zonder suiker.  Bijv ALLINSON brood is helemaal goed. geen “broodverbeteraars ” en anders toegevoegde onzuiverheden. Dr. ALLINSON heeft het recept gepatenteerd. Gewoon verkrijgbaar bij bijv de AH.

3. SCHRAP DIEETPRODUCTEN .

Want je verruilt eigenlijk vet voor suiker, of andersom. Bovendien zijn ‘light’ of ‘diet’-producten gezoet met aspartaam of sucralose. Dit verandert niets aan je voedingspatroon, integendeel zelfs.  Goed onderzoek toont aan dat regelmatig gebruik van dergelijke producten de eetlust prikkelt.  En derhalve zelfs tot gewichtstoename kan leiden.  En je denkt dat je ‘gezond’ bezig bent, dus er wel wat meer van kan eten,..

Verder hebben ‘echte zoetekauwen’ de neiging om bepaalde , wat meer bittere smaken in groente, fruit of groene thee te vermijden. En die bieden nu juist de grotere voordelen voor je gezondheid en gewichtsafname.

4. WAT KUN JE NOG MEER EENVOUDIG VERANDEREN ? ( een paar ayurvedische richtlijnen)

* Slaap niet overdag.

* Haal de chips, ijs, chocola, koekjes en snoep etc uit de kast en koop geen nieuwe.

* Kies magere producten. ( dat is iets anders als ‘diet’ of  ’light’ ! ) , en vermijd kaas.

* Vermijd varkensvlees op alle mogelijke manieren, en eet zo weinig mogelijk rood vlees. Kip, kalkoen en vis is beter. Vega het beste .

* Frituur NIETS, maar rooster, grill, stoom of kook het voedsel. Neem pannen met een anti-aanbaklaag.

* Gebruik magere spreads, neem daar geen boter onder. Groente pate’s kun je ook zelf maken, of kijk eens in de reform/natuurvoedings winkel.  Mierikswortelpasta is ook heerlijk op een broodje. Radijs op een ALLINSON BROODJE is een traktatie ! Of tahin met plakjes tomaat.  Mijd suiker, vet en zout.

* Drink geen water tijdens of vlak na de maaltijd.  Op zijn vroegst een half uur erna. Het verandert de spijsvertering. Neem geen alcohol, frisdrank of ijskoude dranken. Wijn maakt ook dik, en is ook alcohol.

* Neem in plaats van VETTEN EN KOOLHYDRATEN ; volle granen, verse ( groene ) groente en fruit ( niet te zoet ) . Neem rauwkost of kiemgroenten bij de maaltijd om de spijsvertering te bevorderen.  Neem salades zonder voorgemaakte dressings, een beetje olijfolie-met-citroensap-en-peperenzout is een gezonde dressing. Laat de salade schaal  de grootste schaal op de tafel zijn.

* Zout maakt ook dik, pas er mee op.

* Voorzichtig met zuivel, vermijd volvette kaas en boter. Olie en magere kaas kan beter.

* Bittere groenten helpen om gewicht te verliezen.  Dus sla, radijs, rettich, witlof , andijvie etc.

* ZEER AANBEVOLEN zijn scherpe de kruiden/specerijen. Zij stimuleren de spijsvertering. Kaneel, gember, zwarte peper en knoflook. In het bijzonder wordt kurkuma aanbevolen, omdat kurkuma het lichaam ‘ontvet’ . Kurkuma verbrandt lichaamsvet, net als gentiaan en mirre. Deze laatste 2 kun je gebruiken tijdens het koken, maar ook thee van zetten.

* Serveer sausjes en dressings in een erg klein kommetje, bijv een eierdopje.

* En neem zo min mogelijk tussendoortjes, maar bijvoorbeeld fruit of een glas groentensap.

VOORBEELDEN VAN EEN UITGEBALANCEERDE MAALTIJD 

**ONTBIJT**:                                                                                                                                                                               

* Gekiemde groenten, honing, vijgen en amandelen met melk . of;

* Fruit als ontbijt. Tot 12.00 u alleen fruit. Hou “fruit”  en “meloen’ apart.

* Cornflakes met honing en melk. of;

* Havermoutpap met honing, melk en vijgen etc. of;

 

AFVALLEN IS NIET “HONGEREN” , MAAR VERANDEREN..

* Volkorenbrood ( evt licht geroosterd), met melk. of;

* Sandwich met magere kaas. of;

* Verse yoghurt met muesli  (let op de suiker, neem zonder suikers), en honing. of;

* Geroosterde bruine boterham met appelstroop, of appelmoes, of radijs etc. of;

* Gekookte eieren op toast. of;

* Kruidenthee. of;

* Vers, niet te zoet, vruchtensap.

**LUNCH** :                                                                                                                                                                                   

* Soep, groentesoep, ( van wortel , rettich, spinazie en champignons)  mungdalsoep. of salade met geroosterd brood, gekookte groenten met geroosterd brood, of een portie volle granen. of;

* Roerbak een beetje groente met quinoa en een salade. of;

* Maak een groente sandwich met wat cottage cheese/magere kaas. Met een tomaat en zwitserse kaas etc.

* SNACK NIET !!

**AVONDETEN**:                                                                                                                                                                         

* Groentesoep, of dahlsoep. Veel groente erin en vullend. of ;

 

PAN MET STOOMINZET.

* Gekookte of gestoomde groenten. Gebruik een stoompan.  Onderin de stevige groente ( spruitjes, boontjes etc)  en bovenin een paar kleine stukjes  vis/kip/kalkoen stomen.

* Een avond per week sapvasten is gezond, maar het gevaar zit in het snacken als de trek te groot wordt. Je zou ook een uitgebreide lekkere salade kunnen maken. Met een kom soep.

* Neem geen toetjes zoals vla of mousse.

* Zie mijn ( gratis ) “E-BOEK OVER GEZONDE  VOEDING” .

* Kijk maar bij mijn RECEPTEN,..  vers en lekker.

* Wandel na het eten even een half uurtje.

Graag wil ik er nog bij zeggen, dat als je ALLE FABRIEKSVOEDSEL zou kunnen vermijden, heb je je gewichts probleem al volledig opgelost.  Alleen vers, vers en vers.

Wie belangstelling heeft voor het Eboek over gezonde voeding, volg mijn BLOG. En ik stuur het je even per mail toe.

 

MAKKELIJK, SNEL , LEKKER EN AFVALLEN !

Mag ik jullie allemaal alvast een gezellige zaterdagavond en zondag wensen ?  Dank voor het lezen.

GROETEN VAN TIEN.

 

WEBSHOPPIE :  http://www.vitalee.luondo.nl .

KURKUMA REDUCEERT LICHAAMSVET.

MET GRATIS KURKUMA E-BOEK.

 

http://tienekescholtens.wordpress.com/

 

 

 

 

 

 

 

 

Top