Gelukkig geven...

gevenMensen worden gelukkig als ze hun geld uitgeven aan iemand anders, dan als ze het aan zichzelf besteden.

 

 

Waar moet je geld aan uitgeven om gelukkig te worden? Een nieuwe jas? Een Ferrari? Een lekkere maaltijd misschien? Uit onderzoek blijkt dat mensen met meer geld gelukkiger zijn. Maar een recente studie van de Amerikaanse Harvard Business School in Boston wijst uit dat de manier waarop je geld besteedt, misschien wel net zo belangrijk is als hoevéél je ervan hebt.

Het onderzoek, dat werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Current Directions in Psychological Science, werd uitgevoerd op de campus van een universiteit. Deelnemers kregen hetzij vijf, hetzij twintig dollar (respectievelijk 3,5 euro en 15 euro) en die moesten ze voor het einde van de dag uitgeven. De onderzoekers gaven de helft van de participanten de opdracht het geld aan zichzelf te besteden (‘persoonlijke besteding’). De andere helft moest het aan iemand anders uitgeven (‘maatschappelijke besteding’). Aan het eind van de dag werd de deelnemers gevraagd een schatting te geven van hun ‘geluksniveau’.

Het bleek dat een overgrote meerderheid van de mensen die het geld maatschappelijk hadden besteed, gelukkiger was dan de participanten die het aan zichzelf hadden uitgegeven. Daarnaast had de hoeveelheid besteed geld – of dat nu voor een persoonlijk of maatschappelijk doel was – geen effect op de mate van geluk.

Geld geven aan een ander De onderzoekers beschreven het experiment aan andere mensen, om erachter te komen van welke situatie ze verwachtten dat deze tot meer geluk zou leiden. De voorspellingen waren in twee opzichten onjuist. Mensen dachten dat meer geld aan jezelf uitgeven gelukkiger zou maken. In werkelijkheid maakt geld uitgeven aan een ander gelukkiger, en doet het er niet toe om hoeveel geld het gaat.

De onderzoekers vermoedden eerst dat de correlatie tussen geven en geluk minder sterk zou zijn in landen waar een gebrek is aan basisbehoeften. Het onderzoek breidde zich daarom uit naar 136 landen. De hoeveelheid geld die deelnemers kregen, hing af van diverse factoren en inkomensniveaus. Het resultaat: in 120 van de 136 landen was het positieve verband tussen geven en geluk overweldigend.

Dit suggereert dat sociaal geven een wezenlijk onderdeel is van de menselijke natuur.Dus de volgende keer dat u vijftien euro te besteden heeft, weet u wat u te doen staat.

 

Top