Gods Plan

Afdrukken

gods planHeb je het gevoel dat alles wat je doet ogenschijnlijk tot niets leidt? Kom je in het leven niet vooruit?

 

 

 

Is alles zo zinloos? En heb je weinig hoop dat dit in de toekomst zal veranderen?

Wees dan verheugd! Want jouw unieke levenssituatie, met alle pijn en leed van dien, staat in het teken van het hoogste doel in je leven; namelijk de uiteindelijke Vereniging met God. Onbewust wil ieder mens op aarde weer Verenigd worden met God, ook al herinneren de meesten zich dat niet meer. Het meemaken van situaties waardoor je pijn voelt, is één manier om weer Verenigd te worden.

Lijden is onderdeel van jouw spirituele proces en heeft als functie om lichaam en geest te zuiveren om het trillingsniveau van het lichaam te laten stijgen zodat je te zijner tijd weer Verenigd kunt worden met God. Waarom zijn deze processen noodzakelijk? Omdat je alleen dan Verenigd kunt worden als jouw trillingsniveau op het trillingsniveau van God lijkt. Anders gezegd, je kunt alleen dan Verenigd worden als je lijkt op God. Net zoals twee vrienden vaak alleen vrienden kunnen zijn als ze op dezelfde golflengte zitten, kun jij alleen Verenigd worden als je je trillingsniveau verhoogt naar het trillingsniveau van God. Hoe meer je op God gaat lijken, hoe meer je met God Verenigd kunt worden.

Kortom, er is dus een hele goede reden waarom jij lijdt én het is zeker niet voor niets.

Lijden

Vanuit aards perspectief is lijden met name het gevolg van aardse factoren: gehandicapt geboren worden, een ruzie, niet meer kunnen zingen terwijl het je passie is, mishandeling/affectieve verwaarlozing in de kindertijd, een ziekte, onterecht levenslang veroordeeld worden, werkeloosheid, een miskraam, vluchteling zijn, huwelijksproblemen, niet meekomen op school, financiële problemen, eenzaamheid, een sterfgeval, onvruchtbaarheid, criminaliteit en bijvoorbeeld werken voor een domme leidinggevende. Vanuit geestelijk perspectief is lijden echter een onderdeel van jouw spirituele proces en dient altijd het hoogste doel in je leven; namelijk de Vereniging met God.

Hoe zwaar en hoe lang jij zult lijden ligt globaal vast in je Levensplan. Dit Plan heb je voor je incarnatie zelf samengesteld en bevat allerlei ervaringen die pijn en leed veroorzaken. Deze ervaringen zorgen ervoor dat lichaam en geest gezuiverd worden, dat het trillingsniveau verhoogd wordt zodat je te zijner tijd Verenigd kunt worden met God. Hoe meer vervelende ervaringen je in je leven meemaakt en hoe meer je hiervan leert, hoe meer dat lichaam en geest gezuiverd worden, hoe meer dat het trillingsniveau verhoogd wordt en hoe meer je Verenigd kunt worden met God. In welke mate je Verenigd wilt worden met God (hét hoofddoel van het Plan) heb je voor je incarnatie ook in dit Plan vastgelegd. Als jij toen de lat hoog hebt gelegd, zal je in je aardse leven waarschijnlijk veel vervelende situaties meemaken. Als jij toen de lat minder hoog hebt gelegd, krijg je waarschijnlijk minder vervelende situaties voor je kiezen. Het hoofddoel van het Plan kan daarom een reden zijn dat je je in je huidige leven maar niet kunt bevrijden van je problemen en je lijden. Wanneer een depressie of andere problemen maar niet verdwijnen, ook niet na verschillende therapieën of na het lezen van veel (zelfhulp) boeken, weet dan dat al deze ervaringen deel uitmaken van het proces om je te Verenigen met God. Het hoofddoel in het Plan kan dus de oorzaak zijn dat de een wel als zanger doorbreekt en de ander niet of dat de ene patiënt wel spontaan geneest en de ander niet.

 

Wat doet het fenomeen lijden nou eigenlijk met lichaam en geest?

Zuivering van lichaam en geest

Lijden heeft als functie om lichaam en geest te zuiveren van het lagere denken en de lagere emoties. Het reinigt de mens als het ware van slechte eigenschappen zoals haat, jaloezie en wraakgevoelens. Karaktereigenschappen die men liever kwijt dan rijk is.

Dat dit zuiveringsproces bij jou gaande is, kan bijvoorbeeld zichtbaar worden in dromen:

is de pot helemaal schoon”

lijkt wel alsof ze me belagen. Deze wagens veroorzaken zandstormen waardoor ik bijna niets kan

doen het niet om mij te straffen of om vervelend te doen. Maar puur om te reinigen”

Dat dit proces bij jou gaande is, kan ook weerspiegeld worden in lichamelijke sensaties:

Dat zich dit proces bij jou afspeelt, besef je wellicht wanneer je jezelf herkent in een bepaald spreekwoord, bijvoorbeeld:

Hoe meer pijn en leed je meemaakt, hoe meer je van deze lagere karaktereigenschappen wordt gereinigd. Net zoals een smerige werkoverall na twee keer wassen schoner is dan na een keer wassen, zo is dat ook met het reinigen van je karakter. Hoe meer je karakter wordt gereinigd, hoe meer je gaat lijken op God wat een voorwaarde is om Verenigd te worden. Dit wordt ook bevestigd door Johannes van het Kruis: “Tot deze Vereniging kan men slechts komen in een toestand van grote zuiverheid” (Johannes van het Kruis, 1963, p. 955, Donkere Nacht, Boek II, 24, nr. 4).

Verhoging trillingsniveau van lichaam en geest

Het resultaat van dit zuiveringsproces is de verhoging van het trillingsniveau van lichaam en geest.

Zoals reeds gezegd, je kunt alleen dan Verenigd worden als je je trillingsniveau verhoogt naar het trillingsniveau van God.

Dat jouw trillingsniveau stijgt kan zichtbaar worden in dromen die bijvoorbeeld gaan over: een steile berg omhoog fietsen/lopen/rijden, een berg beklimmen/bestijgen, een trap/ladder, op traptreden omhoog lopen, met of in een vliegtuig vliegen, in een lift naar boven gaan.

trap moet ergens de ingang naar dat veld zijn. Ik heb al vele trappen uitgeprobeerd maar telkens

leidt die trap naar niks. Maar dat speelveld is dus ergens boven!”

de baby die als een speer de berg naar boven schiet. Dat komt doordat de baby zuiver en licht is        

(niet alleen qua gewicht)”

 

Dat zich dit proces bij jou afspeelt kan ook weerspiegeld worden in lichamelijke activiteiten:

Dat dit proces overal ter wereld gaande is, is zichtbaar in de geloofsovertuiging in Sudan:

Dat dit proces bij oude beschavingen gaande was, is onder andere te zien aan oude bouwwerken:

Dat zich dit proces bij jou afspeelt kan ook zichtbaar worden in je gevoelsleven:

Een hoger trillingsniveau is een feit wanneer:

Telkens weer, na het meemaken van pijn en leed (leertest), krijg je opnieuw een kans om je lagere denken en lagere emoties te overwinnen. Een hoger trillingsniveau is een feit wanneer het lagere denken en de lagere emoties (lagere zelf) worden omgezet in hoger denken en hogere emoties (hogere zelf). Met andere woorden, een verhoging van het trillingsniveau komt dus alleen tot stand als je je emoties verbindt met je hogere zelf. Mensen die lijden, lijden in wezen aan het lagere denken en de lagere emoties. Het lijden houdt op, op dat moment wanneer het lagere denken en de lagere emoties worden omgezet in hoger denken en hogere emoties. Het lagere denken en de lagere emoties die voortkomen uit traumatische ervaringen, zullen eerst verwerkt moeten worden. Het verdringen van het lagere denken en de lagere emoties is niet de weg naar het hogere zelf!

Vereniging met God

Nogmaals, de Vereniging met God is het ultieme doel in ieders leven. Ook in jouw leven!

Dat zich deze Vereniging op dit moment ook bij jou afspeelt, kan zichtbaar worden in dromen die gaan over: trouwen, een trouwring aan je hand, een huwelijkstaart, een trouwplechtigheid in de kerk, een bruid en bruidegom, het samensmelten van mensen of dingen:

Dat je op dit moment Verenigd wordt met God, kan je mogelijk duidelijk worden wanneer je jezelf herkent in een boek of artikel:

“…naarmate je meer liefde bezit, kom je steeds hoger…” (Rulof, 2009).

“… en plotseling week de lucht vaneen en zagen wij een tafereel om nooit te vergeten en dat haast niet te beschrijven is. Het was alsof wij miljarden kilometers ver konden zien. Wij zagen verschillende landschappen, trapsgewijs boven en achter elkaar. Het waren als reusachtige treden van een trap, die naar Gods Troon moest voeren. Geleek het waar wij waren op een prille morgen, het volgende landschap was als een volledig open gebloeide zomer. Daarachter bevonden zich nog meerdere, maar het licht dat daar vanaf straalde, verblindde onze ogen zodat dit voor ons niet waarneem was” (van der Zeeuw, 1995, p. 226).

“Moge een oprecht geestelijke ziel hieruit erkennen in hoeverre Christus de deur en de weg is ter

Vereniging met God. Moge zij hierdoor inzien dat zij des te meer wordt Verenigd en een des te

groter werk tot stand brengt naarmate zij omwille van God méér tot niets wordt. Als zij

teruggebracht is tot de uiterste nietigheid, wat de hoogste nederigheid is, dan zal de geestelijke

Vereniging van de ziel met God plaatsvinden, de hoogste en verhevenste toestand waartoe men

in dit leven kan komen“ (Johannes van het Kruis, 1963, P583, Bestijging van de Berg Karmel,

Boek II, 7, nr. 11).

 

Vanuit aards perspectief gezien zal iedereen het ermee eens zijn dat lijden zinloos is. Denk maar eens aan alle stille tochten tegen zinloos geweld die georganiseerd worden wanneer een onschuldig kind is vermoord. Spiritueel gezien heeft dit lijden wel degelijk een zin (doel). Namelijk de Vereniging met God. Wat zou anders het nut zijn van alle ellende die je in je leven meemaakt (en met jou bijna de hele mensheid)?

Op aards vlak lijkt het ook vaak dat je in je leven niets hebt bereikt. Maar weet dat je op geestelijk vlak wel degelijk vooruitgang boekt; je bent namelijk op weg naar God.

Jouw lijdensweg is stukje bij beetje de poort tot een gelukzalig leven zonder kommer en kwel. De Vereniging met God garandeert jou de toegang tot de Hemel (c.q. Paradijs/Beloofde Land/Gouden Stad/Walhalla/Hof van Eden/Verlichting enzovoorts).

 

Bronnen