Wonderlijk: 24-jarige vrouw leeft zonder kleine hersenen

Afdrukken

kleuren bloemenEen Chinese vrouw van 24 blijkt te zijn geboren zonder kleine hersenen, het deel van het brein dat beweging en spraak helpt aan te sturen. Wetenschappers wijzen op het grote aanpassingsvermogen van onze hersenen.

 

 

De vrouw uit de provincie Shandong was naar haar dokter gegaan met klachten van misselijkheid en duizeligheid. Na een CT-scan bleek dat de vrouw was geboren zonder kleine hersenen. Dit hersendeel zit onderaan het orgaan. Hoewel het maar 10 procent van het totale hersenvolume inneemt, bevat het de helft van alle neuronen. Deze cellen zijn belangrijk voor ons zenuwstelsel.

De vrouw heeft al langer klachten. Ze heeft al meer dan 20 jaar moeite om haar evenwicht te bewaren en kon pas op haar zesde praten. De ruimte waar de kleine hersenen zouden moeten zitten, is gevuld met hersenvocht.

De kleine hersenen sturen en controleren de beweging en het evenwicht van ons lichaam en is ook betrokken bij de spraak. Als het zogeheten cerebellum niet goed werkt kunnen er verstandelijke beperkingen, bewegingsstoornissen en epileptische aanvallen optreden.

De wetenschappers zijn verbaasd dat de 24-jarige vrouw alleen maar evenwichtsproblemen ervaart. Haar geval toont aan dat ons brein enorm flexibel kan zijn als dat nodig is. Voor zover bekend zijn er slechts negen andere mensen die hun hele leven zonder kleine hersenen hebben geleefd. De meeste mensen met deze aandoening sterven op jonge leeftijd.

[