Voorjaarsreiniging van het lichaam

Afdrukken

bloemen19De grote schoonmaak van het huis is voor veel mensen een normale zaak.  Maar een grote schoonmaak van ons lichaam is ook een goed idee. In dit artikel vindt U meer informatie over dit onderwerp. Hoe reinig je je lichaam, goed en grondig .

 

In de winter is het lekker om een stevige stamppot te eten, en wat meer zwaarder voedsel. Maar als de lente begint en  de zon weer warmer wordt, is het een goed idee om ons lichaam te ontdoen van de afvalstoffen van de winter. Het voorjaar is het seizoen van VATA. 

Lentebloemen,..

LENTEBLOEMEN,..

De afgelopen week heb ik eens goed gezocht naar informatie over een  voorjaarsreiniging van het lichaam, in al mijn ayurvedische boeken. Dat was leuk om te doen. Natuurlijk kom je dan veel dingen tegen, waar wij hier niet zoveel mee kunnen beginnen, omdat de verse ingrediënten niet of nauwelijks te krijgen zijn. Brahmi, Myrobalaan en Malabarnoot  zullen prima werken, maar waar koop je het ? Terwijl de ons bekende middelen ook goed werken.

Wist je dat druiven engranaatappelde bloedvaten reinigen ? Dat asperges de urinewegen goed schoonmaken ? Dat paardenbloem lever- en gal reinigend werken? Dat appel, koriander en knoflook de zware metalen uit je lichaam haalt ? Dat gember het slijm uit je lichaam haalt ?

Hier een leuk artikel over de lichamelijke voorjaars schoonmaak,..

1. EET ANDERS.

Als je wat langere tijd zwaarder voedsel hebt gegeten is je lichaam wel eens toe aan een goede reiniging. De stamppot met worst, veel aardappel gerechten en de erwten- of bonen soepen, kun je tegen deze tijd beter laten staan. Je kunt je darmen, maag en spijsverteringsstelsel verbeteren door meer fruit en groente te gaan eten. Een frisse salade met olijfolie is een goedidee. Of eens een keer per week een “soep-dag” invoeren. Natuurlijk moet het dan wel vetarm en zonder kaas en room zijn. Maar een verse groentensoep is geen gek idee.

REINIGENDE VOEDING.

REINIGENDE VOEDING.

Ook zijn er voedingsmiddelen die de darmen reinigen. Een ervan is een appel. Veel mensen eten niet graag appels, omdat ze er diarree van krijgen. Maar daar zit nu juist het reinigende element.Evenals kurkuma-longa.Ook dit is een zeer goed reinigend middel voor ons lichaam.

Een goede spijsvertering krijg je van kauwen. Kauw je eten goed, eigenlijk zou dit vele malen per hap eten moeten zijn. Hoe meer afvalstoffen in het  lichaam zijn opgeslagen, hoe vermoeider je je kunt voelen. Hier ligt voor veel mensen ook de “voorjaars moeheid” aan ten grondslag.

Verander het boodschappen lijstje, de gebraden en meer vet bevattende artikelen kun je ruilen voor licht voedsel. Bijvoorbeeld de met kaas overbakken gerechten, veel yoghurt en zure melkproducten, de gebraden gerechten etc.  De mediterrane keukenis in dit jaargetijde een goed voorbeeld.

Darmreinigende voedingsmiddelen  : mosterzaad, appel, kurkuma-longa, alfalfa, kiemen, spinazie, erwten, gemberthee, gember, frambozen, vezelrijke voeding. kurkuma-longa. Ook het ayurvedische middel “TRIPHALA” reinigt de darmen.

2. DRINK VEEL WARM WATER. 

Maar niettijdensde maaltijden !  En warm water is niet hetzelfde als hete thee.  Begin de dag bijv  met een beker warme verse gemberthee. Het reinigt je complete spijsverterings stelsel.  Begin hier ‘s morgens als eerste mee. Het beste kun je ‘s avonds een thermoskan met koken water maken, en hierin een flink stuk, ter grootte van

een duim, vers geschilde en in stukken gesneden gember klaarmaken. ‘s Morgens is het afgekoeld en zijn alle waardevolle eigenschappen in het water opgenomen.

Neem ‘s morgens niet teveel brood, maar wat meer fruit. Of havermoutpap in plaats van het brood.

3. VERANDER JE LUNCH.

Niets eten is ook niet goed, maar ‘s middags een kop soep nemen, in plaats van brood, is wel een goed idee. Als je graag brood bij de soep eet, is koolhydraat arm, maar wel vezelrijk brood een idee. Een maaltijd-salade met groente en/of fruit zou ook reinigend kunnen werken. Een bakje hummus met verse groente stengels is erg lekker, en supergezond .

4. REINIG JE LEVER EN NIEREN.

Na alle champagne, wijntjes en andere feest-dagen drankjes is dit ook een goed voorjaars idee. Maar hoe je dat nu moet doen ? Vaak denken we aan erg ingewikkelde dingen. Maar warm water met een uitgeperste citroen werkt lever reinigend. Een half eierdopje gevuld met olijfolie en citroen evenzo. Het reinigende middel kurkuma-longa werkt lever en nieren reinigend en reinigt ook het bloed diep en krachtig.

Het eten van alkaliserende voedingsmiddelen werkt op deze 2 organen reinigend en veerkracht bevorderend. Het voert afvalstoffen af en maakt het je lichaam weer makkelijker.

Lever en nieren reinigende voeding : artisjok, zoethout thee, een dag lang elk 1/2 uur een kop thee drinken van jeneverbessen, paardebloem, aloë vera sap, groene thee, warm water, versgeperst fruit, fruitsappen, groentesappen ( rode biet, wortelsap), bijvoet-thee. En natuurlijk brandnetelthee.

Recept: Een eeuwenoud lever en nier reinigend middel is krulpeterselie. Koop een bos krulpeterselie, wassen en knippen. Kook een pan met water gedurende 10 minuten met krulpeterselie. Afkoelen en zeven. Doe het in een schone fles in de koelkast. Drink er om de 2 uren een glas van.

5.  VOORKOM LUCHTWEGEN INFECTIE.

In de winter bouwt ons lichaam vaak wat meer slijm op. Dit is vatbaarder voor  infecties. Dus zou het een goed idee zijn om het slijm te verwijderen uit ons lichaam. Er zijn 3 sterke middelen om slijm af te drijven.

Een ervan is honing. Als je een klein eierdopje neemt, en hierin een flinke eetlepel honing doet, samen met een mespuntje kurkuma-longa. En dit langzaam opeet, werkt het slijm oplossend en reiningend op de ademshalings organen.

Ook een sterke slijmafdrijver is gember. Boven staat een recept voor verse gemberthee. Je maakt het lekkerder door er 2 eetlepels citroensap aan toe te voegen.

De 3e is tijm. Verse tijm. Een oud en sterk slijmafdrijvend recept : zet thee van: 12 gram tijm, 125 gram wilde kamille, mespuntje kaneel, een eetlepel verse gember ( geschild en geraspt), Slijm losmakend werkt : gemalen venkelzaad en gember.

Tenslotte zou ik nog graag willen opmerken dat KURKUMA-LONGA al sinds oude tijden een sterk reinigende en zuiverende werking heeft op het lichaam. Het zuivert op alle gebieden, en in alle weefsels.  Het dagelijks nemen van kurkuma-longa is een zeer goed idee.  In ieder ayurvedisch artikel over lichamelijke zuivering ben ik over kurkuma-longa  gestruikeld.

.

LICHAAMSREINIGENDE VOORJAARS RECEPTEN.

** MELDE MET TOMAAT EN GEMBER

** BRANDNETELTOPPEN SOEP

** SALADE MET VERSE KRUIDEN

** AARDAPPELPUREE MET CITROENRASP EN VERSE PETERSELIE

** MELOEN met FETA en WATERKERS

Graag wil ik jullie bedanken voor het lezen van dit artikel en ook een

LICHAMELIJKE REINIGING BESTELLEN

LICHAMELIJKE REINIGING BESTELLEN

FIJN WEEKEND WENSEN !

http://tienekescholtens.wordpress.com/

GRTJS van TIENEKE.