Groene thee verbetert uw werkgeheugen

Afdrukken

schoon mileuWetenschappers geven u een goede reden om nog eens een kopje groene thee in te schenken. Ze ontdekten dat groene thee onze cognitieve functies – en dan met name het werkgeheugen – verbetert.

 

Zwitserse onderzoekers trekken die conclusie op basis van experimenten. Ze verzamelden een aantal mannelijke, gezonde proefpersonen en gaven ze een glas frisdrank met daarin enkele grammen groene thee-extract. Daarna kregen de proefpersonen testjes voorgeschoteld die een beroep deden op hun werkgeheugen. Terwijl de proefpersonen daarmee bezig waren, scanden de onderzoekers hun hersenen.

Resultaten Uit het onderzoek bleek dat de pariëtale kwab en frontale cortex van de proefpersonen door het thee-extract beter samenwerkten. Het leidde ertoe dat de proefpersonen de taken beter volbrachte. “Onze resultaten suggereren dat groene thee de synaptische plasticiteit in het brein kort doet toenemen.”

Groene thee Dat de ingrediënten van groene thee positieve effecten op de gezondheid hebben, is al langer bekend. Zo bleek uit eerder onderzoek bijvoorbeeld dat groene thee de kans op een beroerte verkleint. Ook duiken ingrediënten van groene thee regelmatig op in kankeronderzoek. Eerdere studies toonden bovendien aan dat er een verband is tussen het drinken van groene thee en betere cognitieve prestaties. Dit nieuwe onderzoek kan dat laatste nu eindelijk verklaren. Groene thee versterkt de effectieve connectiviteit in het brein. Met effectieve connectiviteit bedoelen we de invloed die een gebied in de hersenen uitoefent op een ander gebied.

Het onderzoek heeft wellicht implicaties voor mensen die te kampen hebben met cognitieve problemen. Door de effectieve connectiviteit van het brein te bestuderen terwijl mensen met cognitieve problemen – bijvoorbeeld dementie – een groene thee-extract tot zich nemen, kunnen we een beeld krijgen van de mate waarin groene thee hun cognitief functioneren verbetert. Het onderzoek maakt het effect van groene thee dus meetbaar en kan zo wellicht een steentje bijdragen aan de bestrijding van bepaalde cognitieve problemen.

bron: www.scientias.nl/