De vele voordelen van citroen

Afdrukken

citroenCitroen bestaat ongeveer voor 5% uit citroenzuur, en dat geeft de zure smaak aan citroen. Citroen is een rijke bron voor vitamine C. Daarnaast bevat het ook andere vitamines zoals vitamine B, riboflavine en mineralen zoals calcium, fosfor, magnesium, eiwitten en koolhydraten. Het drinken van citroenwater heeft vele voordelen, hieronder zie je de voordelen van citroen en citroenwater:

 

Citroenwater voor stralende huid

Citroenwater is ook goed voor de huid. Dagelijkse inname van citroenwater voorkomt de vorming van rimpels, en zorgt voor een jonge stralende huid. Deze eigenschap wordt veroorzaakt dankzij de vitamine c in citroenwater. Daarnaast heeft citroenwater blekende eigenschappen, hiermee kan het littekens op de huid laten vervagen.

Gezonde tandvlees met citroen

Citroenwater heeft ook positieve effecten op de tandvlees. Het kan gebruikt worden om bloedingen in de tandvlees te stoppen, en daarnaast voorkomt het slecht ruikende adem. Zo begin je de dag met de frisse geur van citroen.

 

Afvallen met citroenwater

Een ander voordeel van citroenwater is dat het helpt met afvallen en verbranden van vet. Je moet elke ochtend halfuur voor het ontbijt een glas water met halve citroen drinken. Dit zorgt ervoor dat jou lichaam zichzelf voorbereidt op de nutriënten gedurende dag.

Citroen tegen kanker

Citroen werkt ook als antioxidant door de aanwezigheid van vitamine c. Vitamine C beschermt je lichaam tegen vrije radicalen die voor kanker kunnen zorgen.

Citroen verbetert de spijsvertering

Citroenwater kan tegen spijsverteringsproblemen zoals misselijkheid, brandend maagzuur en obstipatie helpen. Ook werkt citroensap als een krachtige detoxer op de lever.

Citroen tegen galsteen en niersteen

Regelmatig gebruik van citroen schijnt de vorming van nierstenen en galstenen te voorkomen.

Citroen tegen hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten

Door aanwezigheid van flavonoïden in citroen kan het ontstaan van een plaquelaag op de wanden van de bloedvaten (atherosclerose) worden voorkomen. Hierdoor neemt het risico op hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en beroerte af.

Citroen tegen jicht

Citroensap stimuleert de vorming van calciumcarbonaat, wat urinezuur neutraliseert. Daarom kan het drinken van vers geperste citroen in een glas water na de maaltijd een jicht aanval voorkomen.

Citroen bij regulatie bloedsuikerspiegel

Citroenen bevatten pectine. Pectine levert galacturonzuur aan het lichaam wat de insulinebehoefte vermindert. Diabetespatiënten hoeven hierdoor minder insuline te injecteren.

Antibacteriële en antivirale werking

Citroen heeft een antibacteriële en antivirale werking door de hoge dosis vitamine C in combinatie met fytonutriënten. Het gaat allerlei ziektes zoals luchtweginfecties tegen. Citroenwater wordt ook aangeraden bij mensen met astma.

De beste manier om gebruik te maken van all deze voordelen is het drinken van citroen met een glas water vroeg in de ochtend voor het ontbijt. Na het drinken van citroenwater wacht eerst halfuur voordat je gaat ontbijten.

Bron: gezond10.nl/