Asperges, meer dan goed voor je gezondheid

Afdrukken

asperges2De asperge wordt ook wel koningin der groente of parel van het land genoemd. Asperges zijn niet alleen lekker, maar ook supergezond. Het eten van deze groente zou bijvoorbeeld kanker kunnen voorkomen. De wetenschap moet het eerst nog zien, maar de eerste praktijkervaringen liegen er niet om.

 

Asperges zitten vol vitamines en mineralen. Ze hebben een gunstige invloed op stress, helpen bij slaapproblemen, versterken ons afweerstelsel, helpen bij darmverstopping of trage darmwerking, werken ontzurend en stimuleren de nierwerking.

De koningin van de groente heeft een kankerwerende werking vanwege het enzym glutathion, een krachtige antioxidant die een belangrijke ondersteuning is voor het imuunsysteem. De Amerikaanse natuurgeneeskundige en voedingsspecialiste Cathy Wong geeft aan dat asperges een positieve invloed hebben op het cholesterolgehalte, hoge bloeddruk, diabetes, verstopping, leverziektes, nierstenen en urineweginfecties. Ze noemt ook de positieve rol die asperges zouden spelen bij de bestrijding van kanker.

Coos van Lier (63) uit Maasbree kreeg in 2010 te horen dat er een tumor in zijn rechternier zat. In maart 2011 werd hij geopereerd, waarbij de rechternier en de bijnier werden verwijderd. Ook in zijn linkernier bleek een tumor te zitten, maar die was te klein om weg te halen. Na de operatie begon Coos met het eten van asperges: ’s morgens en ’s avonds twee ons. De tumor is inmiddels veranderd in een cyste. Coos moet nog elk half jaar op controle komen. De uitslag is tot nog toe iedere keer goed. Hij heeft diverse keren tegen zijn dokter gezegd dat hij asperges eet, maar die vindt er niets van.

Bij Bert Jenniskens (64) werd in november 2010 prostaatkanker geconstateerd. Op advies van kennissen begon Bert drie tot vier keer per week asperges te eten. Zijn PSA-waarde – wat staat voor Prostaat Specifiek Antigeen – was erg hoog, maar daalde in 2013 tot een minimum. “Ik kan niet anders dan constateren dat het eten van asperges wel degelijk invloed heeft gehad.”

Simon aan den Boom (73) uit Neer werd in 1994 geopereerd aan blaaspoliepen. In 1998 kwamen ze weer terug, maar dit maal begon Simon met het eten van asperges. In het seizoen iedere dag en buiten het seizoen twee of drie keer per week. Hij heeft sindsdien geen last meer gehad van poliepen. “Ik heb de artsen in het ziekenhuis niets verteld, ze geloven het toch niet.”

Paul Dols (75) uit Oirsbeek werd in 2013 gediagnosticeerd met blaaskanker. De tumor werd operatief verwijderd, maar Paul moest ook worden bestraald. Hij begon halsoverkop asperges te eten. Hij eet ze vers, uit een potje en als poeder. Twee maanden geleden hoorde Paul van de uroloog dat er niets meer te zien was.

Nadat bij Theo Broekmans (66) in augustus 2012 de ziekte van Waldenström werd ontdekt, kreeg hij acht chemokuren. In maart 2013 begon hij met een aspergekuur. Op dit moment weet Theo de beenmergziekte onder controle te houden. Zelf heeft hij het idee dat dit te maken heeft met de aspergekuur. Theo kaartte de resultaten aan bij zijn arts, maar die ging er niet op door. “Hij kon zich er niets bij voorstellen.”

Museum De Locht in het Limburgse Melderslo wil middels een touchscreen aandacht gaan besteden aan de veronderstelde positieve invloed van asperges op kanker.

[AGF]