Wat betekent de herfst voor ons?

Afdrukken

herfst2Vanochtend vroeg is de herfst begonnen! Van alle seizoenen vind ik de herfst het mooiste. Het wordt weer kouder, regenachtige dagen, buiten is het festijn van mooie herfstkleuren en natuurlijk warm binnen zitten met een heerlijke kopje thee. Daarin tegen ben ik ook dol op de lente, zomer en winter, maar de herfst is toch mijn favoriet.

 

d426b7d13781a9460cff48c8358999df

Bron: Pinterest

Wat betekent herfst fysiek, geestelijk en spiritueel voor ons?

Metaal – vertegenwoordigt de vrijkomende energie van de natuur en van de herfst, het loslaten van materie. De ballast wordt vóór de winter afgelegd, we laten het oude jaar achter ons en beginnen een nieuw jaar. In de herfst schept de natuur elk jaar weer uiterlijke beelden, zij legt al haar bonte kleuren af. Het wordt donker, koud en stil. Het planten- en dierenleven trekt zich terug. Wanneer je afstemt op deze cyclus dan ga je mee naar ‘binnen’. Ook de mensen trekken zich terug uit de ‘samenleving’, zijn meer naar binnen gericht. Wanneer de dagen langzaamaan steeds donkerder worden, dan is het tijd om te rusten en je naar binnen te keren, door stille overdenking en meditatie.

De herfst gaat over het loslaten van datgene wat wij niet meer nodig hebben of wat ons tegenhoudt. Zoals de boom haar bladeren laat vallen, langzaam één voor één naar de grond. De herfst is het seizoen voor het verkrijgen en het verfijnen van lessen naar aanleiding van de activiteiten en ervaringen van de zomer. Vertering is dé basis voor de groei van het nieuwe: voor planten en plannen, zodat elk product voorbereid wordt om een nieuwe cyclus te beginnen. Hieraan zijn keuzes verbonden die wij zelfstandig dienen te maken. Overdenk en beslis wat je nu echt loslaat en wat voor nieuwe voeding kan zorgen. Wij kunnen van verschillende dingen: spullen, projecten, relaties, ideeën enzovoort, beter afscheid nemen als ze voor een positieve ontwikkeling van ons wezen niet meer voedzaam zijn. De prestaties die we leverden en de lessen die we leerden, hebben ons veranderd. Probeer daarvoor in te voelen wat het ‘energetisch’ met jou doet. (Fragment uit: De energie van de seizoenen van Yvonne Sangen / Karin Tazelaar)

78c794fcaec687501bda90bd270eec0c

Bron: Pinterest

Herfst eten

Door onze levensstijl aan de verandering van de seizoenen aan te passen kunnen we ons lichaam harmoniseren met de wereld om ons heen. Het eten van seizoensgebonden voedsel uit eigen streek of klimaat versterkt ons gevoel voor de natuurlijke cycli. Lokale voeding zorgt dus dat we aarden en synchroniseren met de lokale golf. Dit brengt ons in harmonie met onze natuurlijke omgeving: fysiek, mentaal en spiritueel. Als je in de herfst wandelt, dan zie je de zaden rijpen en de bladeren vallen. De natuur sterft en daarmee vormt zij een nieuw begin in een zaadkorrel. De seizoenen schenken ons hetgeen we nodig hebben, niet alleen aan indrukken, maar ook aan eetbare producten. Wanneer we zaden (granen en noten) in onze voeding opnemen, dan ontwikkelt het lichaam krachten die een sterke overeenkomst vertonen met de krachten die het zaad vormden. Zo geven zij ons onder meer een basis voor het ontplooien van innerlijke activiteit. In de herfst hebben we meer behoefte aan verwarmend voedsel; herfstgroenten en herfstfruit zijn daar voor geschikt. Op die manier bereiden we ons voor op de komende koude. (Fragment uit: De energie van de seizoenen van Yvonne Sangen / Karin Tazelaar)

Drie leuke herfst tips

Tijdens de herfstmaanden kun je hele leuke dingen doen, maar ook maken. Hieronder heb ik drie tips voor je op een rijtje gezet.

Pumpkin-Spice-Latte-1-_-Header-001-640x379

Bron: Bettyskitchen.nl

1. Maak een heerlijke Pumpkin Spice Latte

Terwijl koffiebars een gezellig plek zijn om een herfstmiddag door te brengen, gaat er niets boven je eigen favoriete dekentje en een boek op je eigen bank. Voordat lekker in je bank ploft, maak dan eerst dit eenvoudige homemade Pumpkin Spice Latte. Bekijk hier het recept op Bettyskitchen

2. Bezoek de Pompoenerie-boerderij in Drenthe

De Pompoenerie is al meer dan 19 jaar een begrip in Drenthe en ook bezoekers van buiten Drenthe weten bezoekers de Pompoenerie te vinden. Rondom de mooie boerderij, die 100 jaar geleden werd gebouwd, worden nu duizenden pompoenen en kalebassen gekweekt en talloze evenementen gehouden. De boer van toen – de grootvader van de huidige bewoner – had nooit kunnen vermoeden dat duizenden bezoekers uit heel Nederland zijn erf zouden bewandelen. Bekijk hier meer informatie over De Pompoenerie-boederij.

3. Een lange wandeling & herfst creaties

Trek je wandelschoenen aan, neem een thermoskan met warme chocomel mee en hup richting het bos voor een heerlijke lange wandeling. Vergeet niet om gevallen bladeren mee te nemen naar huis. Je kan namelijk hele mooie creaties maken met herfstbladeren