Trotse 100-jarige moeders aan het woord

Afdrukken

intentiesTer ere van de honderdste viering van Moederdag (ja, daar begonnen we al in 1914 mee) ging Mashable op de thee bij drie honderdjarige moeders. Hen werd gevraagd naar hun ervaringen als moeder en hun advies voor moeders van jongere generaties.

 

Rita Rosenthal (103), Sadie Adler en Connie Isaacs (beide 100) praten over de relatie met hun kinderen, maar ook over die met hun eigen moeders.

‘Die gangster was m’n man’ Zo vertelt Rita lachend: Ik kwam ooit thuis en toen zei m’n moeder tegen me: “er zit een gangster op je te wachten op de bank”. Maar die gangster, dat was mijn man. En het was me een gangster, hoor. 

Sommige herinneringen vervagen… Hoe voelde je je toen je voor het eerst moeder werd?, wordt Connie gevraagd. Ik weet het niet meer, ik moet wel blij geweest zijn. Ik denk dat ik trots was. Ook zegt ze: Ik had het goed, want mijn kinderen waren makkelijk. Ik weet niet wat een moeder zou moeten doen met een lastig kind. 

Je kind de oorlog in sturen is verschrikkelijk En hoewel de oude vrouwen dezelfde liefde en trots voelen als moeders uit deze tijd, is er één groot verschil – zij moesten hun kinderen opvoeden tijdens de oorlog. Als je je kind weg ziet gaan en vervolgens de lijsten met slachtoffers ziet, breekt dat je, zegt Sadie. Je denkt aan al die duizenden jongens die daar om het leven zijn gekomen, en voor wat?

Voor iedereen die het geluk nog heeft: vergeet je moeder vandaag geen dikke knuffel te geven. Die verdient ze. En jij ook.