Wetenschappers: “Er bestaat mogelijk een parallel universum waar de tijd achteruit loopt”

Afdrukken

timetravel2In een parallel universum loopt tijd mogelijk in precies de tegenovergestelde richting dan we gewend zijn. Ons verleden bestaat daar als verre toekomst.

 

 

Wetenschappers van Caltech en het Massachusetts Institute of Technology spelen al enige tijd met dit idee. In een interview met New Scientist leggen Sean Carroll van Caltech en Alan Guth van het MIT uit dat het binnen de natuurkunde niet uitmaakt in welke richting de tijd loopt.

Het tweetal meent dat er na de geboorte van het heelal nog een tweede universum is ontstaan waarin tijd in tegengestelde richting loopt. Voor ons lijkt tijd in het parallelle universum achteruit te lopen en voor mensen die daar leven is het alsof tijd in ons heelal achteruit loopt.

Entropie

Als tijd achteruit loopt worden er geen natuurkundige wetten overtreden. Hoewel mensen gewend zijn geraakt aan het idee dat gebeurtenissen leiden tot andere gebeurtenissen, hoeft dat volgens Carroll niet per definitie het geval te zijn.

“Het is niet zo dat een oorzaak een gevolg moet hebben,” zei hij. Als basis voor hun model gebruikten de twee onderzoekers entropie, een maat van wanorde die na verloop van tijd toeneemt. In ons universum is de toekomst de richting van tijd waarbij entropie toeneemt.

Vlak na de geboorte was de entropie veel lager dan nu, aldus de natuurkundigen. Ze gooiden een specifieke hoeveelheid deeltjes in een oneindig universum. Op een bepaald moment ging de tijd spontaan een bepaalde kant op lopen.

Multiversum

In het model verspreidde de helft van de deeltjes zich richting de rand van de wolk, waardoor entropie toenam. De andere helft bewoog richting het centrum en zorgde voor een afname van de entropie. Uiteindelijk gingen ook deze deeltjes richting de rand.

Hierdoor ontstaan pijlen van de tijd die in tegengestelde richting wijzen. “Het punt dat we proberen te maken is dat het onder die omstandigheden heel natuurlijk is dat overal in het heelal pijlen van de tijd ontstaan,” zei Carroll. “Vervolgens probeer je het model realistisch te maken en te laten lijken op ons universum. Dat is nog niet zo gemakkelijk.”

De onderzoekers zeggen dat het model van toepassing is op alles wat bestaat, inclusief het multiversum.

[SBS]

http://www.ninefornews.nl/