Het indrukwekkende verhaal van Palwasha Banai

Palwasha Banai2Interview Lilian Ferru met Palwasha Banai, oorlogskind in Afghanistan. 

 

 

 

Gisteren had ik een interview met Palwasha Banai. Zij is opgegroeid in het door oorlog verscheurde Afghanistan. De oorlogssituatie, de wisselende machthebbers, en het veelvuldig vluchten binnen Afghanistan en vervolgens naar Pakistan en Iran, hebben haar getekend. Tijdens haar vlucht op twintigjarige leeftijd naar Nederland nam ze die trauma’s mee. Het heeft veel tijd gekost om deze demonen uit haar jeugd te overwinnen. Ze heeft er een indrukwekkend boek over geschreven.

Palwasha Banai geeft in dit gesprek een inkijkje in haar leven als vluchteling, de mensonterende situaties die zij in Afghanistan heeft mee gemaakt, en het inhumane beleid van de Nederlandse psychiatrie. Natuurlijk zien wij op het journaal beelden van gebombardeerde steden, maar we hebben geen flauw benul van hoe het leven daar is. We hebben een vermoeden, maar we kunnen ons er niets bij voorstellen. Dit geldt ook voor de psychiatrie in Nederland, waar Palwasha in terecht komt, en waar vooral vanuit protocollen, en medicijnen cocktails, zorg wordt verleend.

De ontmoeting met Palwasha Banai en het lezen van haar boek, heeft me een nieuw besef gegeven van de wereld waarin ik leef. Het heeft ook mijn compassie verhoogd. Zou het zomaar kunnen dat de Nederlandse psychiatrie als erger wordt ervaren dan een oorlog? Best schokkend. Ik kan alleen maar hopen dat ook de politiek dit interview gaat zien.

Eens te meer dringt het tot mij door dat liefde voor onze medemens, en voor ons zelf, de enige weg is weg is naar vrede. Vrede begint bij innerlijke vrede. Innerlijke vrede is genezing.

Het interview met Palwasha Banai

 

 

Top