Dying To Know - Ram Dass & Timothy Leary - Documentary

ram dassRam Dass is op 88 jarige leeftijd, drie dagen geleden, overleden.

 

 

 

Baba Ram Dass, de spirituele leider die in de jaren ’60 van de vorige eeuw experimenteerde met LSD en naar India reisde om verlichting te vinden, is afgelopen zondag gestorven. Hij werd 88 jaar oud.

In de loop der jaren is Ram Dass – geboren als Richard Alpert – geassocieerd met mensen als Timothy Leary en Allen Ginsberg. Hij schreef over zijn ervaringen met drugs, zette projecten op om gevangenen en mensen met een terminale ziekte te helpen en probeerde anderen te informeren over de universele strijd tegen het ouder worden. Maar hij was het meest bekend om het boek “Be Here Now” uit 1971, geschreven na zijn reis naar India. Andere boeken van zijn hand zijn “How Can I Help?” and “Compassion in Action” and “Still Here: Embracing Aging, Changing, and Dying.”

De in Boston geboren zoon van een prominente advocaat, Ram Dass, werd begin jaren ’60 bekend als een jonge Harvard hoogleraar in de psychologie. Hij promoveerde aan de Stanford Universiteit en begon met Leary, een collega van Harvard, een serie experimenten met hallucinogene paddenstoelen en LSD, waarbij hij de drugs aan gevangenen, filosofen en studenten gaf om de effecten ervan te bestuderen.

De experimenten zorgden ervoor dat hij en Leary in 1963 van Harvard werden verwijderd. Hij en Leary maakten in New York kennis met de Beat Generation figuren als Ginsberg, William Burroughs en Jack Kerouac. Tegen het einde van de jaren ’60 waren LSD en andere hallucinogenen onderdeel geworden van de popcultuur en een overgangsritueel voor veel jonge Amerikanen. Maar Alpert zocht uiteindelijk naar een manier om een staat van verlichting te bereiken zonder drugs. Op advies van Ginsberg ging hij in 1967 naar India, waar hij zijn goeroe, Neem Karoli Baba, ontmoette. Daar introduceerde zijn goeroe hem in yoga, meditatie, boeddhisme en soefisme en gaf hem de naam Ram Dass, Hindi voor “dienaar van God”.

In 1974 richtte Ram Dass de Hanuman Stichting op, die programma’s zoals het Gevangenis Ashram Project heeft opgezet om gevangenen kennis te laten maken met spiritualiteit. Hij hielp ook met het opzetten van de Seva Foundation, die werkt aan het voorkomen van blindheid en het helpen van gemeenschapsgroepen in ontwikkelingslanden. His Love Serve Remember Foundation zet zich in voor het behoud van zijn leerstellingen en die van Neem Karoli Baba.’

 

 

 

 

 

Top