De ademhaling

ademhalingDansen met het leven zelf

We staan er niet altijd bij stil, maar elke seconde van de dag ademen we in en uit. Per minuut stroomt er ongeveer tien liter lucht door je neus in je longen. Via de ademhaling kun je niet alleen het verouderingsproces vertragen, het immuunsysteem versterken, maar ook nog eens intenser genieten van seks. Zuurstof, weet je, wordt omgezet in levensenergie.

 

Laten we beginnen met seks. Je kent het vast wel. Je verheugt je op een avondje romantiek en bij de eerste kus schiet het je te binnen dat de vuilnisbak niet aan de straat staat. Juist nu je er klaar voor bent nemen je gedachten een loopje met je. Je gaat het boodschappenlijstje nog eens na, de afspraak met de tandarts moet verzet worden, en niet te vergeten: de auto moet naar de keuring. Tijdens het liefdespel worden onze zinnen vaak door gedachten afgeleid. Je vraagt je af of je partner je niet te dik vindt, je baalt van die vetrol die in de weg zit, of je dwaalt zomaar af, terwijl je eigenlijk ergens anders mee bezig wilt zijn. Om in de stemming te komen is bewust ademen een goede manier om contact te maken met je lichaam. Probeer eens een klein experiment. Voordat je de volgende keer je lief in je armen neemt, volg je bewust iedere ademteug tot in je onderbuik en omhoog. Voel de lucht door je heen gaan. Richt je naar binnen en ga met je aandacht een paar keer heen en weer, van je voeten naar je hoofd en weer terug. Als je dat een paar keer doet, zul je merken dat je licht gaat tintelen. Tegen de tijd dat je in bed ligt is er meer rust in je hoofd en kun je je partner daadwerkelijk ontmoeten. Diep ademhalen, voor en tijdens de vrijage, kan je in extase brengen. Diep ademen betekent ook gevoelens toelaten, je open durven stellen, je laten meedrijven op golven van gelukzaligheid. Dan kan ontspanning en opwinding samen gaan. Wie diep ademt die leeft. Is dat niet wat we allemaal willen? Het leven ten diepste ervaren, contact voelen met de onderstroom, en in overgave en vertrouwen in het moment zijn?

 

De essentie van wie jij bent

Geestelijke leraren uit alle tradities wijzen op de ademhaling als de sleutel tot de spirituele dimensie van het bestaan. Maar hoe kom je daar als het verstand onophoudelijk tegen je kletst? Hoe kun je jezelf bevrijden van alle gedachten die door je hoofd spoken? Hoe kun je de poorten naar het tijdloze openen? Doe je ogen een minuutje dicht en haal een paar keer diep adem. Blaas jezelf niet op, alsof je een fietsband bent. Adem zonder moeite, forceer niets. Richt je op je lichaam en stuur zuurstof naar je handen, armen, borst, buik, rug, benen en voeten. Als visualiseren je goed afgaat, kun je je voorstellen dat je Licht in, en Liefde uit, ademt. Of dat je door een lichtgevende bol wordt omgegeven. Word je nu bewust van het innerlijke energieveld van je lichaam. Denk er niet over na, je moet het gewoon voelen. Ga nu met je aandacht dieper in dat gevoel. Terwijl je doorblijft ademen wordt je er een mee. Het innerlijke lichaam is onbegrensd. Het is een gebied van diepe stilte en vrede, maar ook van intense levendigheid. Telkens als je de ademhaling gebruikt om in jezelf af te dalen kom je het wezen van jezelf tegen. Ieder mens is zuiver bewustzijn en licht. Hoe dieper je ademt, hoe meer je dat kunt voelen. Als je je ogen weer open doet zul je zien dat de wereld om je heen er anders en frisser uitziet. Het is alsof je opeens de vogels veel harder hoort fluiten, of dat het blauw van de hemel stralender is dan ooit. Door diep te ademen kom je tot essentie van wie jij bent.

 

 

Mystici en wetenschap

Dit is een eenvoudige, maar krachtige oefening die geen uren hoeft te duren. Je kunt het doen voor zelfgenezing en als je immuunsysteem een oppepper nodig heeft. Door bewust te ademen verhoog je de levensenergie. Niet alleen mystici en helers beweren door de geschiedenis heen dat wij mensen energetische wezens zijn, ook de moderne wetenschap komt steeds meer tot dat inzicht. Zo leert de kwantumfysica ons dat alles onderling is verbonden. Het lichaam is geen machine dat los staat van de geest. Onderzoek toont aan dat gedachten, overtuigingen, en emoties het gedrag van de cellen beïnvloeden. Stress en spanning zorgen bijvoorbeeld voor een oppervlakkige ademhaling en veranderen de chemie in je lichaam. Angst maakt dat je blokkeert, waardoor de energie niet meer kan stromen. Je voelt je afgeknepen en loopt met opgetrokken schouders rond. Oude culturen verbinden ademhalingsproblemen met emoties. Een ondiepe ademhaling neigt naar het onderdrukken van emoties. Verdriet heeft rechtstreeks invloed op de longen en op de bloedsomloop De cellen van ons lichaam zijn afhankelijk van de zuurstoftoevoer. Bij voldoende zuurstof worden de longen gereinigd en komt het zenuwgestel tot rust. Bij zuurstoftekort sterven cellen af en kunnen er ziekten ontstaan. Een diepe ademhaling vertraagt het verouderingsproces. Hoe meer je contact hebt met het tijdloze innerlijke lichaam, hoe tijdlozer jezelf wordt. Hoe meer bewustzijn je in je lichaam brengt, des te sterker het immuunsysteem wordt.

 

De ademhaling is een krachtig middel voor zelfgenezing. Het vitaliseert. Door heel je lichaam vinden in een seconde triljoenen processen plaats. Het kan dan geen verrassing zijn dat een diepe ademhaling de gezondheid bevordert en zelfs de kleinste cellen aanzet om beter te functioneren. Voeg daar nog liefdevolle gedachten aan toe en je gechoreografeerd een biologische dans die je gezondheid bevordert. Over dansen gesproken. Je kunt seksuele extase en erotische opwinding bewust opwekken door diep te ademen. Als de ademhaling het hart bereikt en zich door het lichaam verspreidt staat je een hele reeks van piekervaringen te wachten. Als je hart danst van vreugde en jij je durft onder te dompelen in een bad van zuurstof, dan ervaar je een intense bevrediging op elk moment van de dag. De ademhaling is de toegang tot de oorsprong van alle bestaan. Het is dansen met het leven zelf.

Top