Het helende effect van water

waterDe Helende Bron van ons bestaan.

We denken er niet bij na als we de kraan opendraaien. We poetsen onze tanden, nemen een duik in het zwembad, zweten in de sauna en waaien lekker uit aan zee. Water verkoelt en behoedt voor uitdroging. Wij zijn uit water geboren, het is de bron van ons bestaan.

 

 

Zeventig procent van de planeet ligt onder water en zeventig procent van het menselijke lichaam bestaat uit water. We zijn voor het overgrote deel water. Onze hersenen bestaan voor 90% uit water. Water is onmisbaar. Het vervoert voedingstoffen door het lichaam en regelt de lichaamstemperatuur. Wordt het te warm, dan koel je automatisch af door te zweten.

We drinken toch genoeg?

In de beruchte Evin-gevangenis in Teheran behandelde Batmanghelidj in twee jaar tijd duizenden mensen tijdens zijn gevangenschap met alleen maar water. Op een dag ontdekte deze arts dat hij kwalen eenvoudig kon behandelen. Er waren geen medicijnen en om toch iets te doen, gaf hij elke patiënt twee glazen water. Heel wat klachten verdwenen. Eenmaal vrij heeft Batmanghelidj onderzoek verricht. Volgens hem zijn veel ziekten te wijten aan een gebrek aan water of uitdroging. Hoezo uitdroging? We drinken toch genoeg? Koffie, frisdrank, thee en alcohol drijven vocht af. We dehydrateren zonder dat we het in de gaten hebben. Een volwassen mens zou dagelijks drie liter water moeten opnemen via voedsel en drank.Veel mensen zijn niet ziek, maar hebben dorst. En daar is maar een remedie voor: water.  

Magisch Behalve dat water goed voor onze gezondheid is, heeft het ook iets magisch. In de astrologie staat water voor gevoel, het onderbewuste en de intuïtie. Water kan verschillende vormen aannemen, zoals regen, sneeuw, of de ijsblokjes in een Bacardi Cola. Volgens de natuurvolken heeft elke rivier een eigen geest. En dan zijn er nog de wensputten waar we kwartjes in gooien of de genezende bronnen zoals in Lourdes. De Katholieke kerk kent de doop. Water laat de zonde wegvloeien en reinigt de ziel. Water geneest. Zorgen kun je letterlijk van je afspoelen. De Grieken staan bekend om hun badhuizen, de Turken om de Hamas met stoombaden. Kuuroorden noemen we nu wellness. Wat is er heerlijker dan onthaasten in een bubbelbad? Het leven is immers gestrest genoeg. Water is overal. Het verkwikt, masseert, versoepelt en geeft een zachte innerlijke kalmte. Het lichaam kan op adem komen en voelt zich herboren. Niets is zo goed voor de rug als slapen in een waterbed. Dan lig je op wolken.

 

Griezelig

Maar water is meer, het heeft ook een geheugen. Door homeopathie blijkt dat water informatie kan bevatten. De Japanse wetenschapper Masaru Emoto heeft onderzoek gedaan naar de betekenis van woorden en het effect op water. Hij fotografeerde ingevroren waterkristallen. Uit monsters bleek dat positieve woorden prachtige kleuren lieten zien, terwijl negatieve woorden lelijke vormen gaven. Omgekeerd werkt het net zo. Vervuild water wordt schoner door positieve energie. Emoto experimenteerde ook met muziek. Het verschil in kristallen dat aan klassieke muziek was blootgesteld of aan gabberhouse was opzienbarend, zo niet griezelig.  

Ik hou van jou

Water is beïnvloedbaar. Zodra je een zin denkt of uitspreekt, reageert het water in je lichaam. Voortdurend liefhebben is niet alleen het geheim van gelukkig zijn, maar ook het geheim van gezondheid en genezing. Probeer het maar eens. Spreek, voordat je een slok neemt het water vriendelijk toe. Zeg ‘dankjewel’ of ‘ik hou van jou’ en drink het vervolgens op. Je zult meteen het verschil voelen. Opeens ben je helder. Je kunt dit effect versterken door liefdevolle zinnen op een beker te schrijven of een affirmatiekaartje onder een fles te leggen. We hoeven niet op bedevaart of op bezoek bij Jomanda. We kunnen ons eigen heilig mirakelwater instralen en onszelf op weg helpen naar een gezond en vreugdevol bestaan.

Alzheimer Steeds vaker horen we dat we helemaal niet zoveel liters water per dag hoeven te drinken. Volgens nieuw onderzoek krijg je alleen maar sneller dorst als je veel drinkt. Nou en? Hoe meer je drinkt, hoe beter. Terug naar Batmanghelidj. Volgens zijn bevindingen kan uitdroging ziekten, zoals astma, artritis, angina, diabetes en multiple sclerose veroorzaken. Water zou ook wel eens het medicijn kunnen zijn tegen ziekten zoals Alzheimer. Als de hersens ook maar een paar procent water tekort komen, weet je al niet meer waar je de sleutels hebt gelegd. We zweten, plassen en ademen. Ieder mens verliest drie tot vier liter vocht per etmaal. Dat moet worden aangevuld. Zonder voldoende vocht zal er al snel vergiftiging optreden. Na zes dagen zullen de nieren het begeven, na een dag of tien bezwijkt het hart.

Simpel en goedkoop De basis voor een gezond leven zou wel eens even simpel als goedkoop kunnen zijn. Omring je met water, drink er van, duik erin. Dans in de regen, zwem naar de diepte, luister naar een kabbelend beekje, kijk naar een dauwdruppel, voel de adem van je lief. Water en het leven zijn onlosmakelijk verbonden. Al het leven is uit water ontstaan. Alles wat leeft heeft water nodig. De eerste vormen van leven zijn ontstaan in een oceaan, waarna het organisme zich verder heeft ontwikkeld tot wat we nu zijn. Zonder water kunnen we nog geen twee weken overleven, terwijl we het zonder voedsel een kleine maand uit kunnen houden.

We verbruiken 4 liter om de tanden te poetsen, 6 liter om af te wassen en 38 liter om te douchen. De kranen staan royaal open. Water wordt schaars, niet iedereen op planeet Aarde kan drinken zoveel als hij wil. In het Westen hebben we nog de keuze. We kunnen water verspillen, maar we kunnen het ook positief opladen. We kunnen ons onderdompelen in de reinigende en helende kracht van water. Een grotere weldaad is er niet.

Top