Lessen van de liefde

liefdeJe partner is de spiegel waarin jij jezelf kunt zien

Ieder mens is ooit wel eens verliefd geweest en heeft zichzelf hierover vragen gesteld. Waarom val ik op dit figuur? Hij of zij is helemaal mijn type niet. Waarom sta ik het toe dat ik wordt bedrogen? Waarom laat ik steeds over mij heen lopen?  Bestsellerauteur Annemarie Postma (1969) gaat in haar boek ‘The deeper secret of love’, op verrassende wijze in op belangrijke vragen over de liefde. “Je partner is er niet om jouw pijn te verzachten, maar om je pijn bloot te leggen. Dát is het doel van de relatie!”

 

Als ik Annemarie Postma in Heerlen ontmoet, valt ze meteen met de deur in huis. “Onze relaties weerspiegelen onze innerlijke patronen. Elke relatie toont wat we werkelijk van onszelf vinden. We trekken als een magneet mensen en ervaringen naar ons toe die overeenkomen met onze onbewuste behoeften, verlangens, twijfels en angsten. Dit betekent ook dat we de meest belangrijke waarheden over onszelf kunnen leren door  die mensen waar we problemen mee hebben of waar we een grote weerstand tegen voelen. Toeval bestaat in het universum niet. Vriend of vijand, bekende of onbekende, wie er ook op jouw levenstoneel verschijnt, komt met een boodschap of een les. We gaan niet altijd even dankbaar met onze relaties om. Zeker niet als ze anders lopen dan gedacht of gehoopt. Toch is elke relatie heilig want onze zielen hebben soms heel erg lang op de komst van deze boodschappers gewacht”.

 

Annemarie zit relaxed in haar rolstoel. In het verleden studeerde ze rechten en was ze het eerste Europese professionele fotomodel met een zichtbare handicap. Met haar boeken bereikt ze honderdduizenden lezers. Annemarie is een spiritueel leermeester van deze tijd, of zoals ze steeds vaker wordt genoemd: 'een moderne mysticus zonder klooster'. Spiritualiteit is voor haar geen zweverig gedoe, maar is juist geworteld in onze menselijkheid. Dus door meer zelfinzicht vergroot je je kansen in de liefde? Annemarie knikt. “Jij bent een en al scheppingskracht en die kracht is zo sterk dat alles wat je gelooft werkelijkheid wordt. Je relaties zijn zoals ze zijn omdat dat is wat je denkt nodig te hebben. Zo werkt de schepping nu eenmaal. Ervaring volgt bewustzijn en niet andersom. Andere mensen maken bewust wat nog onbewust in ons is en waar we mee in het reine moeten zien te komen. Als het gedrag van iemand anders ons irriteert of frustreert zegt dit in essentie alleen maar iets over jezelf. Het zijn onze gevoelens, die hebben niets met een ander te maken. De ander is slechts de spiegel waarin we onszelf kunnen zien.”

We nemen een slokje witte wijn. “Dat mag misschien wel zo zijn,” zeg ik, “maar veel mensen hebben geen zin in moeilijk gedoe of wijzen met de beschuldigende vinger.” Annemarie: “Ja, dat klopt en dat is in de meeste gevallen eigenlijk heel jammer. Het beste (liefdes) advies wat ik kan geven is: ren niet weg van situaties die lastig of onprettig zijn, maar geef je volledig over aan de situatie die dit veroorzaakt, zodat je ervan kunt leren. Je aan de situatie overgeven betekent dat je je verzet staak en dat je niet meer bekritiseert maar accepteert. Gebruik omstandigheden en ontmoetingen voor het verkrijgen van meer zelfinzicht. We kunnen een leven verdoen door te wijzen naar anderen en het willen veranderen van anderen. Maar het enige zinvolle is kijken welke boodschappen er in situaties en relaties schuilen voor je eigen groei. Je bent niet verantwoordelijk voor de groei van een ander. Sterker nog, daar mag jij je niet eens mee bemoeien.”

Annemarie vertelt gedreven: “Relaties blijven ingewikkeld zolang je bewustzijn niet verbonden is met de diepere betekenis van alles wat je ervaart. Misschien denken sommige lezers nu: maar ik heb toch nooit een partner gewenst die vreemdgaat, die tegen me liegt en me respectloos behandelt. Het antwoord daarop luidt: nee, op bewust niveau waarschijnlijk niet. Maar onbewust heb je deze man of vrouw met wiskundige precisie uitgekozen. Deze relatie is het kosmische antwoord op jouw behoefte aan bewustzijnsgroei. Het is de uitnodiging om je eigenwaarde te vergroten, meer van jezelf te leren houden, grenzen te stellen en ‘nee’ te leren zeggen tegen situaties die jou geen recht doen. Bezien binnen deze levensvisie bestaat er dan ook niet zoiets als ‘slechte relaties’. De relatie die je nu hebt is precies zoals hij moet zijn, hoe lastig of pijnlijk deze ook misschien is. Sommige mensen gaan naar India om een goeroe te vinden, maar dat is niet nodig: je leeft er met een samen. Je partner zal je alles geven wat je nodig hebt om jezelf te bevrijden. Dit is dus de perfecte relatie met de perfecte persoon voor jou op dit moment. Alles is precies zoals het nu moet zijn. Alles is erop gericht om erachter te komen wat je echt voelt, wenst of denkt. Stel jezelf de juiste vragen. Wat kan ik leren van deze ontmoeting? Welke boodschap wordt me gestuurd? Welke innerlijke les weerspiegelt mijn geliefde? Welke omstandigheden en type mensen blijven als terugkerend patroon in mijn leven komen?”

 

Mogen we eigenlijk wel gelukkig zijn in een relatie? Annemarie knikt: “Dat mogen we zeker, maar het is niet perse het (kosmische) doel. Relaties bestaan om je innerlijke waarheid te leren kennen, zodat je groeit naar wie je werkelijk bent. Beëindig je de relatie voordat je het innerlijk huiswerk hebt gedaan, dan ga je onbewust op zoek naar soortgelijke situaties en relaties. Zonder twijfel tref je iemand die nog een graadje ‘erger’ is, waardoor je op een nog extremere manier op de pijnplekken in jezelf wordt gewezen. Zie elke relatie als een op maat gesneden kosmische test die bedoeld is om jou naar de volgende trede op de ladder van bewustzijn te brengen. Ondertussen wacht het universum geduldig en glimlachend af. Ik geloof dat het doel van onze relaties ligt in heelheid. Ik heb het vertrouwen dat alles wat er op onze weg komt voor elke ziel een nauwkeurige aanmoediging tot groei is.”

Top