De Kracht van de gedachten

kracht gedachtenKunnen gedachten je wereld veranderen? Het idee dat je zeggenschap hebt over je eigen leven, blijft wennen. Wij zijn opgevoed met ideeën over toeval en pech. Wij menen overgeleverd te zijn aan de grillen van het Lot. Aan het wetenschappelijke front tekenen zich nieuwe denkbeelden af die spotten met alles waarin wij geloven. Gedachten zijn energie die onze werkelijkheid bepalen. Een rondje langs het Nulpuntveld, de Wet van Aantrekking en ons brein.

 

Jedi Meester Yoda leert zijn pupil Luke Skywalker om ‘the Force’ te beheersen. De Kracht is overal aanwezig en de mogelijkheden zijn oneindig. Wat in Starwars ‘de Kracht’ wordt genoemd, heet in de kwantumfysica het Nulpuntveld. We weten allemaal dat het bestaat.

 

Het Nulpuntveld ‘Naarmate ik ouder word, ga ik steeds meer van het Veld zien’, aldus sprak Johan Cruijf. Maar wat is dat Veld? Volgens Einstein is het onze enige realiteit. Het Veld is de plaats waar alles wat ooit gedacht, gevoeld en gedaan werd, is opgeslagen. Iedereen die samenkomt, of dat op een feestje of vergadering is, vormt samen een Veld. Een groep, een land, een planeet, het universum, alles is een Veld, wat je denkt heeft daar invloed op. Gedachten zijn energie en zenden een bepaalde frequentie uit. Sinds Einstein, E=MC2, weten we dat energie en materie één en hetzelfde zijn. Wetenschappers over de hele wereld hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar het fenomeen dat gedachten tastbare energie zijn. De conclusie is opzienbarend. Alles om jou heen is het product van je bewustzijn. Bij elke gedachte, schep je elke minuut van de dag, je eigen wereld.

 

The Bleep en the Secret Pas geleden was er de hype rondom de documentaire: ‘’What de Bleep do we Know?’ en het boek: ‘The Secret’. In ‘The Bleep’ legt neuroloog Dr. Joe Dispenza uit hoe hij na een ongeluk, de breuken in zijn wervelkolom heeft genezen. Hij heeft zichzelf zonder operatie of medicijnen, gezond gedacht. Dr. Joe Dispenza: “Ik geef mijn hersens nieuwe instructies. Ik word wakker en schep bewust mijn dag zoals ik die wil ervaren. Dan gebeuren er steeds kleine onverklaarbare dingen. Als het bewustzijn verandert, kan het lichaam niet anders dan volgen. Alle omstandigheden worden door jezelf gecreëerd.”

Weerspiegeling van jezelf

Het Veld ofwel ‘The Force’ is gebonden aan natuurwetten. Toen Luke Skywalker zag hoe Yoda zijn gevechtsvliegtuig met zijn geest uit het moeras tilde, kon hij zijn ogen niet geloven. Waarop Yoda zei: “Daarom is het jou ook nog niet gelukt”. Iedereen heeft verbazingwekkende vermogens. We moeten er alleen in durven te geloven. Alles wat in je blikveld verschijnt, heb je aangetrokken. Sterker nog, alle mensen, dingen en gebeurtenissen, zijn een weerspiegeling van jezelf. Ja, zul je nu wel denken, ik heb niet om ontslag gevraagd. Ik wilde niet scheiden, de ruzie met de buren is niet mijn schuld en die ziekte is me overkomen.

 

De Wet van Aantrekking We maken een uitstapje naar de Wet van Aantrekking die rechtstreeks in verbinding staat met het Veld. Deze wet is eenvoudig te begrijpen, want wat je zaait is wat je oogst. Het is een neutraal principe. Ook wat je niet wilt, gebeurt. Schrijfster Annemarie Postma, gaat verder waar de The Secret ophoudt: “Als een spin die zijn web spint, scheppen wij een groot deel van de buitenwereld vanuit onze binnenwereld. Gedachte voor gedachte geven wij vorm aan ons bestaan. Wat we aandacht geven zal groeien, in negatieve of positieve zin. Waar je aandacht naar toe gaat, zal in jouw leven verschijnen. De kracht van intentie is enorm en maakt dat we, meer dan we vaak beseffen, schepper zijn van ons eigen lot. Creëren doe je niet door wensdenken of magisch fantaseren, maar door een krachtig ontwikkeld voorstellingsvermogen.” Gedachten brengen iets teweeg. Je hele leven is een manifestatie van wat zich in je hoofd afspeelt. “Alles wat we zijn is het resultaat van wat we hebben gedacht”, zei de Boeddha. Ook Jezus wist het: ‘Overeenkomstig je geloof, zal je gegeven worden.’ Of anders gezegd: alles wat je gelooft, wordt waar.

 

Nieuwe verbindingen Hoe zit het eigenlijk met ons brein? Hoewel we het vaak niet beseffen, denken we altijd. Wanneer we met iemand praten, naar de tv kijken, of de agenda doornemen. De grijze cellen blijven maar doorgaan en het is niet altijd gemakkelijk om de pauzeknop te vinden. Onze hersens zijn minstens duizend keer sneller dan de snelste supercomputer in de wereld en bevatten evenveel neuronen als er sterren in de Melkweg zijn. De hersens maken bij alles wat je denkt en voelt verbindingen aan. Telkens als je iets ervaart worden receptoren aan elkaar gekoppeld die weer een netwerk vormen. Bij herhaling wordt een spoor getrokken en uiteindelijk ontstaan er groeven. Dat is goed als je moet leren lopen, maar je kunt ook vast komen te zitten in gewoontepatronen. Dan raak je gevangen in overtuigingen en trek je steeds dezelfde ervaringen aan. Hoe minder je aandacht aan iets geeft, hoe gemakkelijker de cellen zich kunnen losmaken. Hoe meer je jij voorstelt hoe je leven er uit dient te zien, hoe beter de hersens nieuwe verbindingen leggen.  

 

Hoe moet je deze complexe en toch simpele materie samenvatten? Bij een hersenscan kunnen bepaalde gebieden oplichten. Dat is energie. Jij bent zowel de zendmast als de magneet die het Veld van informatie voorziet. Vervolgens treedt de Wet van Aantrekking in werking en wordt jouw realiteit bepaald. Als je klaagt zal het leven je onvermijdelijk meer situaties geven die aanleiding zijn om te klagen. Andersom kun je je ook richten op vreugde en gezondheid. Hoe komen we daar? Dr. Joe Dispenza: “ Luister niet langer naar de stemmen die je zeggen dat iets onmogelijk is. Besteed geen aandacht aan twijfel, of gebrek aan eigenwaarde. Als je de moeite neemt om je een nieuw leven voor te stellen, dan zal het Veld reageren. Het kost misschien even tijd om de kunst te ontwikkelen om je gedachten te besturen, maar uiteindelijk zal het zich in je brein verankeren. Dan verandert alles om jou heen met je mee.”Doelgericht denken lijkt een krachtige energie op te wekken. In ieder mens huist een grootsheid. Voor wie gefocust is, kan een Meester worden. Het is aan jou om ‘the Force’ te sturen.

 

Meer weten?

Annemarie Postma: The Deeper Secret

Rhonda Byren, The Secret

What the Bleep do we Know? Starwars, the Movie

Top