Vitamine K verjongt

vitamineVitamine K is de enige vitamine die je daadwerkelijk jonger maakt

 

 

 

 

 

Ooit wel eens een potje vitamine K2 gekocht? Waarschijnlijk niet. Van alle 13 vitamines die er zijn, is vitamine K verreweg de minst bekende. Dat terwijl juist déze vitamine wetenschappelijk bewezen verjongende eigenschappen heeft. En dat is behoorlijk baanbrekend. 

Wetenschappelijk bewezen: vitamine K maakt je jonger

Voordat we de kracht van vitamine K ontrafelen, eerst een mini masterclass vitamines. Er zijn 13 vitamines: 9 wateroplosbare vitamines en 4 vetoplosbare vitamines. De wateroplosbare vitamines zijn vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 (foliumzuur), B12 en vitamine C. Al deze vitamines zitten in het vocht van voedingsmiddelen. Je lijf kan deze wateroplosbare vitamines (met uitzondering van vitamine B12) niet goed opslaan. Een teveel plas je dan ook uit.

Vetoplosbare vitamines

De vetoplosbare vitamines zitten voornamelijk in het vet van voedingsmiddelen en kunnen in de weefsels van je lijf worden opgeslagen. De 4 vetoplosbare vitamines zijn vitamine A, vitamine D, vitamine E én vitamine K. Je lijf kan slechts 2 vitamines zelf aanmaken: vitamine D en vitamine K. Vitamine D wordt in die huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. Vitamine K wordt gemaakt door bacteriën in je darmen.

De kracht van vitamine K

Vitamine K bestaat uit twee componenten: fyloquinone (vitamine K1) en menaquinone (vitamine K2). Vitamine K1 heb je nodig voor een gezonde bloedstolling. De vitamine K die je via voeding binnen krijgt bestaat voor 90% uit K1 en zit in groene groentes zoals broccoli, spinazie en sla. K2 krijg je voornamelijk binnen via dierlijke producten zoals vlees, vis, en eieren maar vooral door gefermenteerde producten zoals yoghurt en (Goudse) kaas.

Verjongende eigenschappen

Het bijzondere aan vitamine K2 is dat dit het eerste supplement is waarvan verjongende eigenschappen wetenschappelijk zijn aangetoond. Volgens onderzoeksjournalist Pim Christiaans van Life Unlimited kan deze vitamine iets wat tot voor kort voor onmogelijk werd gehouden: het verjongen van je bloedvaten. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de elasticiteit van de vaten iets toeneemt door het slikken van een supplement met vitamine K2. En dat is op z’n zachts gezegd opmerkelijk omdat altijd werd gedacht dat de elasticiteit van vaten niet kan worden hersteld. Vitamine K2 heeft nóg een goede eigenschap: het brengt je kalkhuishouding meer in balans. En dat zie je aan de buitenkant. Een ontregelde kalkhuishouding versnelt namelijk het verouderen van je huid, onder meer door het verkalken van elastinevezels. En het zijn de elastinevezels die je huid mooi soepel houden. Kijk dus niet gek op als er binnen nu en een paar jaar skincare producten op basis van vitamine K op de markt komen.

Supplementen

Hoewel je vitamine K2 via je voeding binnen kunt krijgen, is het raadzaam om extra K2 te slikken. Dat vindt althans professor Vermeer van de Universiteit van Maastricht. Vermeer en zijn team lopen wereldwijd voorop in het onderzoek naar vitamine K. Volgens professor Vermeer is de hoeveelheid K2 in onze voeding de afgelopen 50 jaar drastisch omlaaggegaan. Vitamine K2 wordt namelijk gemaakt door bacteriën die op voeding leven. En in koelkasten en vriezers maken die bacteriën geen schijn van kans. Bijslikken in de vorm van een K2 supplement is dus verstandig, aldus professor Vermeer. Een ADH is er (nog) niet voor vitamine K2. Vermeer schat dat de ideale dagdosis 2,5 mcg per kilo lichaamsgewicht is. Echter, zoals voor alle supplementen geldt: raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts en ga niet op eigen houtje experimenteren. Gebruik je bloedverdunners, dan is het sowieso niet verstandig om vitamine K te slikken.

Bron: https://holistik.nl/

Top