Lachen is gezond voor lichaam en geest

lachen is gezondLachen is gezond en net zo intensief als joggen of roeien. Twintig seconden lachen doet met het lichaam hetzelfde als vijf minuten sportieve inspanningen.

 

Uitbundig lachen activeert de organen in ons lichaam en bevordert de hartslag, de bloeddruk, spierspanning en bloedsomloop.

Wie veel lacht, is gezonder. Die stelling werd daadwerkelijk bewezen door de Amerikaanse professor William Fry. Niet enkel lichamelijk varen we er wel bij, ook zijn we alerter en nemen we de dingen makkelijker op. Lachende mensen zoeken eerder een creatieve oplossing bij problemen. Gevolg: minder ongezonde stress en een ontspannen lichaam.

 

Lachen in niet alleen heel, heel gezond, het kan in de praktijk zelfs dezelfde uitwerking hebben als een pijnstiller. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek waaraan ook de Vrije Universiteit van Amsterdam heeft meegewerkt.

Uit het onderzoek blijkt dat bij een goede ‘buiklach’ endorfine vrijkomt. Dat is een stof die de pijn verzacht. “Een kwartier naar komische programma’s kijken, verhoogt onze pijngrens al met tien procent”, beweren de wetenschappers.

De onderzoekers kwamen tot hun resultaten door de testpersonen in ongemakkelijke posities te plaatsen. Zo kregen ze bijvoorbeeld een te strakke bloedmeter om, of een ijskoud voorwerp tegen de huid. Eens de pijngrens was vastgesteld, kregen de proefpersonen comedy, een natuurdocumentaire of een informatief programma te zien. De groep die comedy kreeg voorgeschoteld, bleek het minste pijn te voelen. Maar dan moest er wel hardop gelachen worden.

In een groep lachen we overigens veel makkelijker, stellen de onderzoekers vast. Volgens de Nederlandse hoogleraar Mark van Vugt wekt lachen direct een positieve stemming op in een groep mensen.

 

Top