Wat te doen bij hitte?

de zon1Deze week wordt het bijzonder heet met op steeds meer plaatsen tropische temperaturen van ruim 30 graden.

 

Donderdag en vrijdag wordt het zelfs 30-32 graden in de Randstad en 33-36 graden in het binnenland. ’s Nachts daalt de temperatuur niet of nauwelijks onder 20 graden. Ouderen en mensen die buiten in de brandende zon werken raden we aan om zich aan te passen aan de hitte. En voor iedereen geldt dat je midden op de dag de volle zon beter kunt vermijden. Er loert dan namelijk gevaar voor een zonnesteek en verbranding.

Aanhoudende hitte vormt vooral een risico voor ouderen, mensen in verzorgingstehuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Er is kans op uitdroging en oververhitting. Bescherm ook jonge kinderen door ze niet in de volle zon te laten en genoeg te laten drinken.

De zon is komende dagen ook erg krachtig. Midden op de dag wordt zonkracht 6-7 verwacht. Een onbeschermde huid kan binnen 15-25 minuten verbranden. Hou ’s middags ook rekening met het risico van een zonnesteek. Door de warmte van de zon kan je lichaam, zeker bij grote inspanningen, oververhit raken en dus een zogenaamde zonnesteek oplopen.

Smog door ozon

Deze week is er ook kans op smog door ozon. Luchtvervuiling in combinatie met veel zonlicht veroorzaakt hoge ozonconcentraties. Hierdoor kunnen luchtwegklachten ontstaan (hoesten, zere keel, benauwdheid). Ook is kans op misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn. De klachten beginnen als eerste bij mensen met longaandoeningen en bij mensen die zich extra inspannen. Bij grote inspanningen adem je de vieze lucht namelijk dieper in. Wanneer de lucht viezer wordt krijgen steeds meer mensen last.

Enkele tips voor de komende dagen

  • Drink en eet voldoende. Kies niet voor (veel) alcohol, want daar droog je alleen maar sneller van uit.
  • Draag dunne kleding. Witte kleding is beter dan donkere kleding, omdat wit het zonlicht weerkaatst en zwart de warmte absorbeert.
  • Bescherm je huid als je naar buiten gaat met zonnebrandcrème tegen de krachtige zon en blijf tussen 12 en 15 uur in de schaduw. Hiermee voorkom je verbranding en oververhitting. Draag een petje als je weinig haar op je hoofd hebt.
  • Laat geen kinderen en dieren even in een stilstaande auto zitten. Ook met een raampje open blijft het veel te warm om een kind of huisdier even in de auto te laten.
  • Als je wilt sporten doe dit dan ’s ochtends. Er is dan minder luchtvervuiling en het is koeler dan ’s middags en begin van de avond.
  • Werk je buiten, neem dan extra pauzes.
  • Houd je woning koel door overdag ramen en deuren gesloten te houden en later op de avond, in de nacht en in de vroege ochtend te ventileren. Gebruik ook zonwering.
  • Lukt het niet meer om de hitte uit je huis te houden, zoek dan verkoeling aan water of neem regelmatig een verfrissende douche.
  • Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben. Vooral ouderen vergeten vaak om voldoende te eten en te drinken. Ook koelen ze hun huis onvoldoende in de koele uren van de dag, omdat ze bang zijn voor tocht.
Top