Bezield leven...

optimismeMet kerstmis in het vooruitzicht een artikel over bezield leven. Hoe kun je de liefde laten stromen? Hoe kun je de negarieve gedachtenstroom stoppen. Sla je vleugels om je medemens, omarm iedereen die je Heilige Avond vanavond tegenkomt.

 

 

Laatst las ik in de krant dat de Nederlandse kantoren volgepakt zitten met grijze muizen. Slechts een van de vijf werknemers gaat ‘s morgens vol enthousiasme naar zijn werk. Het gebrek aan passie kost het bedrijfsleven miljarden. Dat is dan jammer, denk ik dan, maar wat is de prijs die de ziel betaalt? Waarom doen mensen waar ze geen zin in hebben? Hoe kun jij jezelf weer tot leven wekken?

Hoewel het artikel niet tot vrolijkheid stemt, moet ik toch een beetje glimlachen. Waar nog voor kort de behoefte aan levensvreugde en zingeving werd afgedaan als spirituele onzin, dringen deze begrippen gestaag tot het bedrijfsleven door. Inderdaad, spiritualiteit is geen zweverige onzin, het is gewoon menselijkheid. We hebben allemaal een ziel en verlangens. De dictatuur van boven af, de werkgever die de ander zijn wil oplegt, is steeds meer achterhaald. Iedereen doet de dingen het liefst op zijn eigen manier. Als dat genegeerd wordt zijn stress en burn-out het gevolg. Onderzoek heeft aangetoond dat in een organisatie met bevlogen krachten het ziekteverzuim met ruim een kwart afneemt en de productiviteit met twintig procent stijgt. Deze cijfers liegen er niet om, maar waar het werkelijk om gaat is leven naar wie je in het diepst van je wezen bent.

 

Wat is bezieling?

Bezieling is niets anders dan de ziel ongelimiteerd door je heen laten stromen. De ziel is onzegbaar en niet in woorden uit te drukken, maar je kunt haar wel ervaren. Het is geluk, opwinding, weten dat jij jezelf trouw bent en je impulsen volgt. Het is vrij zijn van de slavernij van de maatschappij. Het is verliefd zijn op wat je doet en waar je mee bezig bent. Het is het parkeren van het ego, het loslaten van oordelen, luisteren naar je innerlijke stem. Eigenlijk is het niets anders dan je eigen hemel creëren. Hoe ziet jouw hemel eruit? Waar word jij gelukkig van? Wat heb jij nodig om jezelf tot ontplooiing te brengen? Ieder mens heeft een onsterfelijke, unieke ziel die zich wil manifesteren. Leven vanuit je ziel brengt vreugde en vervulling. Het vinden van je bezieling is een zoektocht naar binnen, waarbij je onderscheid leert maken tussen de taal van de angst en de taal van de ziel. Als je er over nadenkt heb je maar twee keuzes. Het ego zal je vertellen dat je op je braaf op je plek moet blijven zitten. Al baal je nog zo, de hypotheek moet worden betaald. De ziel zal je vertellen dat je je passie moet volgen.

Ben een dwaas
De middeleeuwse mysticus Rumi zei het al: ‘Hartstocht is voor de dwazen, wees dus een dwaas.’ Raak je opgewonden bij een idee? Kun je nauwelijks wachten om aan de slag te gaan? Word je ’s morgens wakker met allerlei inzichten? Dan ben je gekust door de Muzen. Je handelt vanuit je diepste inspiratie. Je laat je niet meer leiden door angst, maar gaat in vol vertrouwen met de stroom mee. Het is de magie om alles te riskeren voor een droom die niemand ziet behalve jijzelf. Ik heb dit al vaker meegemaakt. Alles begint met een idee. Als het vanuit de ziel komt is het net alsof je op tilt slaat. Als je je aan de
meeslepende energie overgeeft, gebeuren er dingen die je stoutste verwachtingen overtreffen. Ooit was er de gedachte om lezingen te organiseren. Ik stortte me gedreven op dit project. Tegenwoordig ontmoet ik de grote schrijvers van boeken die ik vol ontzag heb gelezen.

 

Nooit gedacht dat deze ene gedachte zou uitgroeien tot wat het nu is. Op een dag drukte ik op de verkeerde knop van mijn digitale fotocamera, toen bleek dat het ding kon filmen. Pats! Niet veel later kocht ik een filmcamera en bouwde een slaapkamer om tot studio. De eerste tv website over bewustwording in Nederland was geboren en ik interviewde allerlei interessante mensen die ik normaal gesproken nooit zou zijn tegengekomen. Natuurlijk had ik mezelf kunnen afremmen, natuurlijk werd ik voor gek verklaard, maar als je werkelijk je innerlijke impuls durft te volgen, dan worden onmogelijke dromen waar. Zodra het contact met je passie er is, zul je merken dat je geholpen wordt. Opeens verschijnen er mensen op je pad die je precies vertellen wat je nodig hebt. Soms heb je er zelfs helemaal geen controle over. Dan word je meegezogen, dan lijkt het alsof een onzichtbare hand je naar de juiste plek duwt, precies daar waar je zijn moet. Dat voelt alsof het hele universum resoneert met jouw enthousiasme. De beste graadmeter is het gevoel van missie. Zodra je gehoor geeft aan je intuïtie, zul je zien dat alles gladjes verloopt. Er is niets mooiers dan het verwezenlijken van je ware aard.

Normaliteit is de ziekte van deze tijd. Hoe meer jij jezelf inperkt door de zelfbedachte regeltjes van hoe je zou moeten leven, hoe meer je van je ziel vervreemdt raakt en hoe ongelukkiger je wordt. Iedereen wil zijn eigen creativiteit vormgeven. Het gaat erom de stem van het ego af te zwakken, zodat je kunt kiezen voor de roep van de ziel. Je kunt verzanden in een moeras van wat er allemaal niet is, en in twijfels: ‘wat als…’, maar je kunt je focus ook bijstellen op wat je wel wilt. Je bent niet geboren om een grijze muis te zijn en je tijd te verdoen met je ongelukkig te voelen in de saaie tredmolen van verveling en tegenzin. Gebruik je verbeelding, gebruik je gevoel als kompas. Het lijkt alsof bezieling iets grilligs is. Dat is niet zo.

Waar het om gaat is dat je luistert naar wat jou probeert te bereiken. Er wordt tegen jou gepraat, de hele dag. Bezieling is het moment waarop je open staat om inspiratie te ontvangen. Bezieling komt naar je toe als je bereid bent je ego aan de kant te zetten. Dan ben je ontvankelijk voor dat wat door wilt komen. Stap opzij. Laat het leven je meenemen op een groots avontuur. Vraag rechtstreeks om hulp als je het zelf niet meer weet. Laatst vroeg ik om een idee voor dit artikel en opeens viel het me vanzelf in. (artikel 2010).

 

 

 

Top