De Hand van God

Afdrukken

hand van godMet behulp van NASA’s röntgensatelliet NuSTAR heeft men voor het eerst de hoogenergetische röntgenstraling waargenomen in het object PSR B1509-58, dat vanwege z’n opvallende vorm de bijnaam ‘de Hand van God‘ heeft.

 

Feitelijk is het een gaswolk van zo’n 150 lichtjaar groot, die uitgestoten is door een pulsar, het compacte overblijfsel van een supernova-explosie, een object met de massa van ongeveer de zon, gepropt in een bolletje van slechts 20 km doorsnede. De Hand van God – ook wel B1509 genoemd – is al jaren bekend, maar nu heeft de NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array) de ‘harde’ röntgenstraling (7-25 KeV) waargenomen, die nog energetischer is dan de ‘zachte’ röntgenstraling (0,5-2 KeV), welke eerder door Chandra was waargenomen.

Op de foto hierboven zie je in blauw de door NuSTAR waargenomen straling, in groen en rood de door Chandra waargenomen straling. B1509 staat 17.000 lichtjaar ver weg in het zuidelijke sterrenbeeld Passer (Circinus). De pulsar is vermoedelijk zo’n 1700 jaar geleden ontstaan uit een supernova-explosie. B1509 draait zeven keer per seconde rond. Hij genereert door z’n rotatie een enorm sterk magnetisch veld, dat wel 15 biljoen keer sterker is dan dat van de Aarde.

 Bron: Space.com.