HOE KAN IK MINDER OORDELEN OVER ANDERE MENSEN?

Afdrukken

licht26Joehoe! Daar ben ik weer hoor! En ik ga weer eens een lastig onderwerp aansnijden. Een onderwerp waar ik zelf ook nog steeds behoorlijk mee struggle. Oordelen: we doen het allemaal, het heeft nul komma nul zin, maar waarom kunnen we er maar moeilijk mee stoppen?

 

In mijn zoektocht het zelf anders te gaan doen ben ik een paar goed handvatten tegengekomen die ik graag met jullie wil delen. Laten we bij het begin beginnen! Waar komt die drang om te oordelen eigenlijk vandaan?

Waarom oordelen we zoveel?

Onze realiteit is soms zo complex dat ons brein daarin bepaalde shortcuts moet aanleggen. Het is simpelweg onmogelijk om rekening te houden met alle mogelijke nuances en alle mogelijke factoren die meespelen bij het beoordelen van een persoon of situatie. Ons brein wil daar duidelijkheid in creëren en dus knoopt het zaken aan elkaar die het in een eerder stadium al bevestigt heeft zien worden. Hierdoor zullen we, als zich een situatie voordoet die lijkt op iets wat we eerder hebben meegemaakt snel denken: ‘dat zal wel zo en zo aflopen.’

Hetzelfde geldt voor personen. Als een persoon bijvoorbeeld een aantal (uiterlijke) kenmerken heeft die we aan een vorige situatie kunnen koppelen, ‘zal die persoon ook wel een soortgelijk persoon zijn.’ Het is een automatisme wat zorgt voor kortstondige observaties. Op deze manier beoordelen we een boek aan de hand van de kaft. En dat is eeuwig jammer. Oordelen verruimt de geest geenszins. Je wordt er geen leuker persoon van. Ook wordt je er niet slimmer van. Integendeel, oordelen is vooral lekker makkelijk, maar het zit ons uiteindelijk zelf in de weg. Tijd dus om naar een aanpak voor het probleem te kijken.

Hoe kan ik minder gaan oordelen?

Ik trap hier misschien wel een beetje een open deur in, maar het is allereerst ontzettend belangrijk om open minded in het leven te staan. Je weet in 99 procent van de gevallen namelijk niet wat er achter de schermen speelt. Probeer je eens in te leven in een ander. Daarnaast is het net als bij negatieve zelfspraak van belang dat je jezelf stopt op het moment dat je de “misdaad” begaat.

De eerste stap is om het oordeel niet meer uit te spreken. En dat is zo kan ik je vertellen een uitdaging! Het valt me eigenlijk nu pas op hoeveel kleine oordeeltjes je gedurende een dag hebt! Het stoppen met het uitspreken van oordelen zorgt voor een stukje bewustwording. Op het moment we dit een beetje onder de knie krijgen kunnen we, net als bij negatieve zelfspraak, de gedachte stilaan corrigeren. En dat is uiteindelijke het doel. Op deze manier snijden we weer een stukje negativiteit uit ons leven! Ik ga er mee aan de slag!

 

Bron: http://www.positivo.nu/