Maak je geen zorgen over wat anderen van je denken

freedom6Maak je je veel zorgen over wat anderen van je denken, en hoe ze je zien? Probeer je altijd te zorgen dat iedereen het goed heeft? Dan ben je waarschijnlijk een ‘people pleaser’.

Dit is een mindset waar je weinig aan hebt, en verhindert dat je je dromen en doelen kan nastreven. De meeste mensen willen helemaal geen people pleaser zijn, maar wanneer je dit altijd al bent geweest is dit moeilijk te veranderen.

De people pleaser

People pleasers zeggen vaak ‘ja’ om niet egoïstisch of onaardig over te komen en willen zo goedkeuring krijgen en geaccepteerd worden. Ze hebben vaak een zelfbeeld van zichzelf waarin ze aardig zijn en veel om anderen geven en willen dat anderen dat beeld ook van hun hebben. Ze werken er dan ook voor om dit “bewijs” te krijgen in de vorm van een complimentje, schouderklopje, etc. Wanneer iets wordt beweert dat niet overeenkomt met het zelfbeeld van diegene, zal deze juist nog harder werken om toch voor goed persoon aangezien te worden. Het is belangrijk dat je beseft dat het steeds zoeken naar confirmatie dat je lief, etc. bent een slechte manier is om te bereiken wat je wilt.

Wat is iemand mening eigenlijk waard?

Veel mensen denken dat je alleen of lief en altruïstisch, of aan de andere kant een lul en egoïstisch kunt zijn. Iemand niet helpen wil je niet want jij wilt niet slecht zijn, maar lief! Het probleem is dat wat je ook doet, er altijd mensen zijn die je niet mogen. People pleasers maken ook haast nooit hun dromen waar omdat ze hun eigen dromen opzij schuiven voor die van anderen. Maar als je eerlijk bent, wat is iemands mening, compliment of kritiek nou eigenlijk waard, wat is de echte waarde ervan? Wanneer je een compliment krijgt, kan dat voor het moment best leuk zijn. Maar wat naar een dag, een week of zelfs een jaar? Waarschijnlijk ben je tegen die tijd het compliment of de kritiek allang vergeten.

Bovendien is iemands mening haast nooit standvastig. Wanneer iemand vraagt wat je van zijn nieuw schilderij vindt en je bent chagrijnig dan zal je waarschijnlijk ook negatief antwoorden. Terwijl wanneer je opgewekt en vrolijk zou zijn, het schilderij wellicht positiever zou beoordelen. Een mening zegt meer over de persoon die het geeft, dan over dat waar hij zijn mening over geeft. Probeer kritiek dan ook niet te serieus, en geprijs ook niet als doel te nemen.  

Wees tussen altruïstisch en egoïstisch in

De sleutel hier is om tussen altruïstisch en egoïstisch in te zitten. Tussen andermans behoeften voor die van je eigen, en jou behoeften voor die van iedereen te stellen in te zitten. Wanneer je daar tussenin zit, waar je weet wat je wilt, je normen en waarden hebt en weet wat goed en fout is, raken meningen je dan nog persoonlijk? Nee. Wanneer je daar tussenin zit, weet je wat je wilt en streef je je doel na. Bijna iedereen die succesvol is hecht maar een kleine waarde aan wat iemand van hun vindt.

Het is normaal dat sommige mensen je niet mogen, je werk belachelijk vinden en je hobbies ze niet aanstaan. En dat is oké. Er kan alleen spanning zijn daar waar authenticiteit is. Ga niet met de groep mee als dat niet jou ding is, wanneer je je eigen ding doet zullen mensen je sneller respecteren.  

Nog enkele tips

  • Gebruik een tijdsbestek. Wanneer iemand vraagt of je hem mee wilt helpen en je hebt geen zin of weinig tijd en je durft geen nee te zeggen, geef ze dan een tijdsbestek. Wanneer je zegt dat je maar een X aantal minuten kunt helpen, respecteren ze dat gemakkelijker.
  • Besef dat je niet zo interessant bent als je zelf denkt. Andere mensen zijn vaak al druk bezig met zichzelf, en zijn wat jij hebt gedaan of gezegd meestal al snel vergeten.
  • Zoek een rolmodel. Wanneer je een rolmodel neemt die al heeft bereikt wat jij wilt, voelt het minder alsof jij tegen de stroming in gaat omdat iemand anders het ook doet (of heeft gedaan).
  • Bedenk het slechts mogelijke scenario. Wanneer je bedenkt wat het ergst is wat er kan gebeuren als je bijvoorbeeld ‘nee’ zegt, merk je vaak dat dat een minder grote impact heeft dan dat je had gedacht.
  • Je hebt maar 51% (of minder) van de stemmen nodig om een electie te winnen. Het is niet nodig dat iedereen je mag, probeer alleen te zorgen dat je relaties in je dichte kring prettig zijn.

  Er zijn ook vele goede boeken op dit gebied, bijvoorbeeld ‘Six Pillars of Self Esteem’, te vinden in mijn top boekenlijst.

Top