BOERENKOOL is supergroente

Afdrukken

boerenkool2Het meest eenvoudige om te maken is gewoon stamppot. Zo heb ik ook jarenlang gedacht dat dit het enige was, dat je ermee kon doen. Maar dat blijkt een misvatting. Ik ben er druk mee gaan experimenteren. Pesto’s, ovenschotels, uit de wok, of uit de römertopf .. allemaal even simpel en lekker !

 

.”…. Boerenkool is één van de meest gezonde groenten van onze planeet. Deze groente  biedt een rijke

verscheidenheid aan gezonde vitamine en mineralen die  in grote hoeveelheden in deze groente voorkomen.

Boerenkool is een  populaire groente in de VS, wat vooral komt door zijn  status als superfood, welke is gebaseerd op de enorme hoge voedingswaarde die de wetenschap de laatste tijd bij boerenkool heeft geconstateerd. En  de uiteenlopende mogelijkheden die boerenkool heeft om te bereiden. In de VS wordt boerenkool ‘ kale of borencole’ genoemd. Dat laatste woord komt uiteraard van het Nederlandse boerenkool….”….

                                                                                                                                                                                 

BOERENKOOL ETEN.

Boerenkool wordt ook wel supervoedsel genoemd. Dit komt doordat het zo gezond is.Boerenkool is rijk aan vitamine A, C, B1 en B2, mineralen, ijzer en calcium.Vooral calcium is erg belangrijk in de boerenkool. Vijftig procent ervan wordt namelijk in uw lichaam opgenomen als u de groente eet. Ter vergelijking: bij melk is dit maar dertig procent. Je kunt dus beter boerenkool eten, dan melk drinken.

Boerenkool bevat veel vezels, daarom bevordert deze groente de vertering en darmtransport. De vezels zorgen er ook voor dat de koolhydraten die je erbij eet trager opgenomen worden, zodat een bloedsuikerpiek vermeden wordt.

Boerenkool is een hulp bij het ontgiften,want het bevat veel vezels en zwavel, wat beiden bijdraagt aan het detox-proces van je lichaam en het gezond houden van je lever.Boerenkool is rijk aan ijzer,IJzer is een onmisbaar mineraal voor ons lichaam; het helpt bij de vorming van hemoglobine en enzymen, zorgt voor het transport van zuurstof naar alle delen van het lichaam, bevordert de groei van cellen, helpt de lever beter te werken, enz.

 

                                                                                             

 BOERENKOOL IS RIJK AAN VITAMINEN:

Boerenkool bevat ook veel vitamine A, en dit  is goed voor je ogen en je   huid.  Bovendien zou het ook helpen bij het voorkomen van o.a.  longkanker en keel- en mondholte kanker.  En Boerenkool is rijk aan vitamine C, en vitamine C is onmisbaar voor je immuunsysteem en je metabolisme.

Boerenkool bevat veel vitamine K en dit  speelt een rol in de bloedstolling en draagt bij aan gezonde botten.

BOERENKOOLWEETJES:

Je kunt boerenkool heel gemakkelijk al voorgesneden kopen. Let er even op dat er geen gele punten aan de bladereen zitten, dan is deze al over de datum van versheid.  En het is in de koelkast ook maar maximaal twee a drie dagen houdbaar . Wel even goed wassen, kleine rupsjes lusten ook graag boerenkool !

Als je verse boerenkool koopt, als struik bedoel ik, zit het meeste zand tussen de gekrulde bladeren. Daarom heet het ook wel “KRULKOOL” . Je moet het echt meerdere keren grondig onder de stromende kraan afspoelen, nix zo erg als knarsend zand in je stamppot.  Daarna kun je de bladeren in hele dunne reepjes snijden en in  water koken, gedurende 20 a 25 minuten.

Je kunt het ook heel kort even blancheren (in een pan kokend , gezouten water gooien,  een minuut of 10 ) en dan als salade gebruiken. Gewoon bewerken zoals je het met een gewone salade ook zou doen. VERRASSEND LEKKER !

Ook is boerenkool erg lekker als bijgerecht. Gewoon koken, zout en peper erover en opdienen als bijgerecht .

Boerenkool is een van de oudste koolsoorten die we kennen. In de middellandsezee streken was deze groente 2000 jaren geleden al bekend. Ook  in onze tradities kennen we boerenkool als “DE BOERENBRUILOFT”  traditie bij de Carnaval.

Het is echt waar dat boerenkool pas echt lekker is , als er een keer de vorst overheen is gegaan ! De vrieskou verandert de bitterstoffen in suikers, en dan krijg je echt die bitterzoete smaak van de boerenkool. En als je het kookt ruik je vaak een intensieve geur. Dit komt van de zwavelverbindingen. Dat is een van de zeer gezonde aspecten van boerenkool, de detox.

Voor meer recepten:

http://tienekescholtens.wordpress.com